Avatar uživatele
Ametyst

Je pravda, že Češi milují kmín víc než jiné koření?

Kmín se vyskytuje všude, je levný a aromatický. Je součástí denního chleba. Češi přidají kmín i do guláše. Myslíte si, že je tak zdravý? Zrnka jsou hodně ostrá, když se nerozemelou nebo nerozkoušou.

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? jjsemtujak, annas, paul1, marci1, Kepler, aliendrone, MasterGames před 1853 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kmín je jedno z mých nejoblíbenějších koření. Sypu jím slané pečivo, dávám i do míchaných vajíček. l. Neuvádím zelí, maso, kde je užití běžné.

Pro zajímavost!

"Kmín – podle archeologických vykopávek používali toto koření už i naši předci v době kamenné. Lze tedy říci, že jde o opravdu původní české koření. Je ale samozřejmě rozšířené po celém světě. Má pozitivní účinky na trávení a proto se přidává do jídel, která nadýmají.

Pěstování českého kmínu se nyní zabývají hlavně na Vysočině a Jesenicku. V České republice má i chráněné označení původu – “Český kmín”.Navíc je to původné české koření."
https://eshop­.ramdam.cz/re­cepty-2/tradicni-ceske-koreni/

Ale také používám římský kmin = černucha). Je to jedna bylina, která má nejvíc léčebných účinků.
Do jídla moc nepřidávám, , protože tento kmín í je aromatický. Koupila jsem si olej, který si pravidelně lně dávám jen tak na lžilčku před jídlem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ale jo, používá se hodně. Stejně jako majoránka, pepř, paprika. Já mám paletu poněkud širší – tymián, bobkový list, nové koření, kari, čili a další jen sporadicky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

neřekla bych, že ho milují víc než ostatní koření, ale je to české koření (tedy historicky dostupné všem i „chudině“) a kmín zdravý je…např. do brambor je skoro nutností, protože by měl odstraňovat solanin…také pomáhá trávení, proto se přidává třeba na husu…a jeho škrábavost? – můj manžel kmín nesnáší, protože „leze“ do zubů, takže používám mletý kmín a je klid 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Součástí chleba je kmín mj. proto, že působí proti nadýmání.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Někdo kmín přidává téměř do všeho, jiný kmín moc „nemusí“.
Já jej používám jenom do chleba a na brambory.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Řekla bych, že kmín a pepř nechybí v žádné české domácnosti (která doma vaří) a nenechává si jen přivézt pizzu). Používám celý i drcený. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Více asi ne, ale je fajn. BTW – on se kmín nedává do guláše? :o Tak aliendrone ho tam DÁVÁ (třebas myslivecký guláš si bez kmínu NEDOVEDU představit), větší část drcenou, ale celá semínka tam nesmí chybět. Stejně jako když se vaří brambory atd. Jestli je zdravý nwm, ale určitě je dobrý. Jediná záhada kolem něj pro mne je ta mánie s římským kmínem – mně moc neuchvacuje (ale nic proti) a nechápu, co na něm ostatní mají. Ale co už, jsem aliendrone, mně toho přijde podivného… ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Ano, používá se v diametrálně větším množství, a téměř do všeho, což není v jiných kuchyních běžné. Já ho sním, na chlebu, jinak ho doma vůbec nemám a nepoužívám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Já tak trochu opožděně odpovím. Nedávno byl v TV, tuším u pana Šípa herec Jan Jiráně, který sbírá použité kmíny. Každý ten kmín musí mít doprovodný popis, kde byl před vybráním a z čeho byl vybrán. Jestli kmín miluje, to tam myslím neříkal, ale asi ano.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Humbug

Kmin pravidelne vyhrava anketu o nejhnusnejsi koreni. A je pravda, ze krome ceske kuchyne se skoro nikde nepouziva. Je proste hnusny, vetsina lidi ho nesnasi. Mozna proto je ceska kuchyne v zahranici tak neoblibena. Je fadni, chutove nezajimava a muze za to mimo jine prave zabiti vsech chuti neustalym nesmyslnym pridavanim kminu do vseho. Ve svete se oproti nam nedava do brambor, hub, peciva, zeli natoz na maso, to by melo byt dokonce trestne, takze proc to delat? Nema to zadne opodstatneni a navic ta hnusna chut. Naopak jina skvela koreni se u nas pouzivaji malo nebo ustrasene po spetkach. V zahranici naopak ve velkem. Proto zadne nase jidlo nikdy ve svete nezaujalo, zatimco vetsina zahranicnich kuchyni ano. Pouzivejte skvely tymian, rozmaryn, oregano, kurkumu, koriandr, muskatovy kvet, badyan, jalovec, hrebicek, kardamom nebo rimsky! kmin. Je toho tolik skveleho a pak i z fadni ceske kuchyne vytvorite neco lepsiho. Pouzivanim otresneho kminu do vseho ji naopak delate jeste horsi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dubraro

aliendrone:
Římský kmín se používá při přípravě exotických jídel, například indické kuchyně nebo chili con carne. Má úplně jinou chuť než „náš“ kmín a není vhodné jej zaměnit.

před 1852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ale olej z něj velmi léčivý, může vyléčit i cukrovku II. typu atd.

Např. . zde.

https://www.i­receptar.cz/zdra­vi/cernucha-cili-cerny-kmin-pomuze-pri-zanetech-alergii-i-nadymani.html

před 1851 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

THX! :)

před 1851 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ametyst

Maďaři by jistě kmín do guláše nepřidali. 🙂

před 1852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Ametyst>>> Tak to jsem rád, že Maďar NEJSEM. I tak jich tu máme celkem dost (myslím) a pokud připočítám Tatary a Mongoly, tak bych nosil dříví do lesa! ;) :D :D

před 1851 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Ametyst

🙂 Ale Luděk Sobota děkoval Tatarům a Mongolům. 🙂 Vždycky se řežu smíchy: https://www.y­outube.com/wat­ch?v=7JxyP-A17YE

před 1851 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek