Avatar uživatele
EKSOT123

Sestavíte žebříček svých tří (nebo více) nejpoužívanějších koření?

Nejpoužívanější, event. další oblíbená koření.
Druhý šampión hned za solí bude nejspíš jasný, u mě by se dostal i před česnek, kdybychom česnek brali jako koření.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, Kajoch před 1996 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nevím, jestli se sůl a česnek dají považovat za koření, ale nejčastěji používám:
pepř, čili, kari, kmín, papriku, majoránku
Občas:
tymián, bobkový list, nové koření, hřebíček, rozmarýn, vanilku, rumovou tresť
V záloze pro nezvané hosty pak mám KCN (kyanid draselný) 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ahold

Sůl, pepř, paprika, kmín, česnek, grilovací, majoránka....­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.......

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Pepř, bazalka, pažitka, skořice, česnek, majoránka, kurkuma, kmín … 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kajoch

Kromě většiny tu vyjmenovaných,já často používám v kuchyni již zmíněnou kurkumu a koriandr. Ale je mi i velmi sympatická např. saturejka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Paprika mletá sladká, pepř černý (mletý i celý), kmín (celý i drcený).

Jinak nové koření (především celé, mleté zřídka), majoránka (sušená i čerstvá), bobkový list, chilli (ne z pytlíku, mám vlastní papričky jalapeňa, piri-piri a pro případ extra čočky mezi oči i tabasco) doplňují feferonky a adžika s pálivou mletou paprikou, tymián…, mám toho mraky, ale popravdě většinu vůbec nepoužívám a po čase vyhazuji/obměňuji (typicky skořice a hřebíček), venkoncem na tak blbý nápad, že „uvařím krupicovou kaši“, kde je skořice prakticky nezbytná může přijít jen ženská. ;) :)

Používám hojně dochucovadla – Vegeta („ochucená glutasol“ – dá se nacpat s úspěchem téměř do všeho, nejlépe do polévek a salátů, ale v rozumném [!!!] množství, nesnáším přepísknutou příchuť glutamátu jak je běžné např. u pytlíkových polévek, adžika (neobsahuje glutamát a není to žádné „peklo“, je chuťově nejlepší a pro „neplechové“ huby i nejpřijatelnější (něco jako feferonky), super na grilování je kořenící směs „7 pepřů“ , sojovka, worcesterka, dělat čínu bez DOBRÉ ústřicové omáčky (oyster sauce) je pro mne už nemyslitelné, mohl bych psát a psát…

Teď nevím kam zařadit hořčici (nemyslím semínka), na marinády je best dijonská (MUSÍ to být Bornierka, některé „takydijonské“ jsou HNUS!)

Česnek, cibule, křen > to je zelenina, ne? HOJNĚ, tedy v NEMALÉM množství! Na druhou stranu se obejdu bez bazalky v salátech, i když ji pěstuji (je to totiž esteticky pěkná bylina, krásně roste – nenáročná a venkoncem mi ji sklidí ségry pro sebe), zkrátka tohle mám celkem slušně podchycené.

Problém je spíš v tom se k tomu samotnému vaření dokopat (musím „mít náladu“ na vaření), tudíž mé večeře (pokud jsem líný a nejdu se někam najíst) se pravidelně sestávají z takových vrcholů kulinářského umění, jako je čínská polévka (ale NE ty z obchoďáků, ty už do sebe nevpravím, NEJDE to), párky/klobásy z mikrovlnky s hořčicí a křenem a podobné kousky mistrovské gastronomie. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Expert na vaření vůbec nejsem, ale do každého jídla přece mohu použít jen něco. Nebo to má být recept jak Pejsek s kočičkou dělali dort?
Třeba si na máslo dávám červenou papriku, na brambory farmářské, nebo americké brambory a dále sůl, kmín pod. Je to čistě subjektivní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

když vynechám sůl, napadl by mně první pepř. Ale když jsi zmínil ten kmín, asi ho budu mít podstatně větší spotřebu. Stejně tak např. hřebíček – pokud ho nemám tak rýži nevařím. Co cibule a česnek? Kam řadit? Zelenina, nebo koření?
Po nich pak asi největší spotřeba:
kmín, majoránka, hřebíček, pepř, paprika
nejčastěji použité:
pepř, kmín, hřebíček, majoránka, paprika

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miki254

ak je korenie soľ, tak soľ.. Potom piper, chilli, paprika, majorán, bazalka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paroh77

Kuchyňskou sůl, zázvor, chilli, červenou papriku, kurkumu v kombinaci s černým pepřem (pro lepší využití kurkuminu), na dochucení japonskou sójovou omáčku, na svařák skořici a hřebíček, na čaje tymián, mátu a oregano, na vývary nové koření a bobkový list, do polévek majoránku. Pěstuju čerstvé (i sušené 🙂 bylinky (bazalka, pažitka, petrželka, saturejka, levandule). Naopak moc nemusím (nebo je možná neumím správně využít) muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, koriandr, hořčičné semínko.

Upravil/a: paroh77

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JirinaM

když vařím pro tchýni tak projímadlo!
Jinak je to sůl, kmín, cibule, majoránka… a taky máme rádi KARI

Upravil/a: JirinaM

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xCarriex

Sůl, pepř, bazalka

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hufnágl

Pro ty, co píší o soli jako koření. Sůl je, prosím, minerál!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jan Kunčar

Česnek, červená cibule, mletá nepálivá paprika.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

JirinaM- pěkný, jako projímadlo je prý dobrý svlačec (plevel). Zvláštní je, že na písmena „tch“ moc slov nezačíná. Snad jen tchán, tchyně a shodou okolností tchoř!? Jinak s tím kořením nápodobně. Ještě hořčici k buřtům.

před 1959 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Děkuji. Kepler KCN to je teda pecka! Ještě, že jsem se zeptal. Tedy je pro mě dost překvapivé, že v zadání zmiňovaného favorita nikdo neuvádí jednoznačně přednostně. Pro mě je to KMÍN a myslel jsem, že i skoro pro všechny.
Vůbec s ním nešeřím a třeba brambory by pro mě neměly být skoro vůbec žluté.
Další bych za sebe dal hořčici, pepř, majoránku, papriku, atd. Ale jak píše Kelt, hořčice se nedává do jogurtu a skořice k párkům.

před 1996 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

„Kyanid“ mám mezi kořenkami na poličce a jako pravověrný chemik je uchováván v tmavohnědé prachovnici se zábrusem (čórnul jsem ji ještě jako student). Ve skutečnosti je to jen cukr, ale je zajímavé sledovat reakce hostů. Občas ji postavím na stůl ke kafi, s omluvou, že cukr došel. Samozřejmě s nálepkou KCN p.a. ostentativně na očích. Někdy je to fakt prča.

před 1996 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek