Za určitých okolností je to pravda…
😉
Jde o tzv. Mpembův jev, počti si ve zdroji…
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mpembův_jev
0 Nominace Nahlásit |
Lexx: Kdyz neco nevim, neurvale nehodnotim!!!
Mpembův jev
Mpembův jev, v angličtině Mpemba effect, označuje zdánlivě nesmyslnou a
paradoxní skutečnost, že teplá voda může zmrznout (tj. změní se
skupenství z kapalného na tuhé, změní se v led) dříve než voda
studená. K tomuto jevu však nemusí dojít vždy (např. v menším prostoru
(mrazáku) může teplá voda v nádobě příliš ovlivnit teplotu celého
prostředí). Je taky třeba upozornit na to, že příčiny Mpembova jevu dosud
nejsou uspokojivě objasněny.
Některá z možných vysvětlení Editovat
Nejpravděpodobnější (i podle samotného Mpemby) se zdá podchlazení spojené s konvekcí.[1] Přechlazená voda může totiž mít nižší bod tuhnutí u původně chladnější vody než u té původně horké.
Dále se uvádějí:
změny proudění vody v závislosti na teplotě (konvekce) – není
vyloučeno, že teplejší voda rychleji či jinak proudí, a tím se rychleji
ochlazuje
teplá voda může více či jinak měnit vlastnosti svého okolí, např.
podložky, na níž nádoba s vodou stojí
vypařování, které je u teplejší vody výraznější, může způsobit
jednak to, že teplé vody zůstane méně (čímž se tuhnutí urychluje),
jednak vypařováním voda teplo ztrácí
vyšší teplota vody může způsobit unikání (rozpuštěného) vzduchu,
jenž je ve vodě přítomen, či jinak ovlivňovat působení svých
příměsí, které tuhnutí vody ovlivňují
Výzkumy žádné z těchto vysvětlení nepotvrdily, případně můžou
Mpembův jev vysvětlovat jen zčásti; zatím jako nejpravděpodobnější se
jeví možnost, že:
teplá voda paradoxně příznivě ovlivňuje složité pochody na
molekulární úrovni. Uspořádání molekul kapalné vody a ledu je
rozdílné, ke změně skupenství z kapalné vody na led je nutné vytvoření
tzv. krystalizačních jader. Termický pohyb molekul umožňuje vytvoření
těchto jader (resp. zvyšuje pravděpodobnost a četnost jejich
vytváření).
příčinou může být i energie molekulové interakce.[2]
Některá vysvětlení hledají původ mimo vlastní kapalinu:
Jeden z nedávných výzkumů (viz externí odkazy) vychází při vysvětlení z toho, že teplá voda způsobí roztání tepelně izolující jinovatky na povrchu chladničky, a „vytvoří“ tak lepší tepelný kontakt mezi těmito povrchy. Teplá nádoba má pak mnohem lepší odvod tepla a proto zmrzne rychleji…
Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Mpembův_jev
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit |
lexx: tak si vem 2 skleničky, do jedný nalej vroucí vodu a do druhé dej normálně studenou, dej to do mražáku a sám uvidíš který zamrzne dřív.
0 Nominace Nahlásit |
Lexxi,tvoje odpovědi si vždycky rád čtu i několikrát po sobě :D
Jinak s tou vodou je to recht. Na tomhle principu se např. rychle zamrazují sklenice. Opláchneš sklenici horkou vodou a strčíš jí rychle do mrazáku-za chvíli je zamrazená.Vyzkoušej sám a uvidíš.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1064 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |