Avatar uživatele
zjentek

Je v běleném cukru krupice více chemie než v běleném cukru krystal?

Je v běleném cukru krystal méně chemie?

Pokud na zrnkách cukru zůstávají zbytky chemie po rafinaci, tak je ten hrubozrnný zdravější? Víte jak to myslim- plocha ;)

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, independent před 2413 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Rafinace cukru je čistě fyzikální proces. Chemie tam nehraje žádnou roli.

Ty chemikálie zmiňované Keplerem ( i některé další, třeba SO2) se používají v počátečních fázích výroby k čeření a saturaci surové šťávy a k síření lehké šťávy. Samotná rafinace, správněji však afinace, se týká krystalického surového cukru a žádná chemie se tam nekoná.

Upravil/a: Lamalam

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Bělost cukru je otázka počtu krystalizací (rafinací). Při krystalizaci se žádná chemie nepoužívá!! Jedině voda na promývání krystalu!
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-je-cukr-rafinovany

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Není.
Cukr krystal i krupice je zpracováván stejnou technologií jako celek.
Rozdíl je pouze v jemnosti a velikosti zrna v konečné fázi zpracování na třídících sítech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Myslím, že neni, to vyjde na stejno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

někdy v roce 2011 na to téma na dTestu vyšel článek. V podstatě označil veškeré hoaxy na téma zdravější hnědý/bílý cukr za nesmyslné a nepodložené. Pokud máte předplatné, doporučuji přečíst, článek má stále svoji platnost přes to, že znuděné paničky stále častěji stejné hoaxy po sociálních sítích sdílí… https://www.dtes­t.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Tradiční postup rafinace cukru tkví v nadávkování vápna a saturace oxidem uhličitým. Tak jestli tyhle látky považuješ za škodlivou chemii… Vzniklá sraženina na sebe váže zbytky melasy a vlákniny a odděluje se filtrací na kalolisech. Proces rafinace se opakuje 2× až 3×. Sice existují i alternativní postupy za použití hydroxidu barnatého nebo strontnatého místo vápna, ale ty jsou rovněž odstraněny a tak v rafinovaném cukru by neměly zůstávat významnější zbytky. Rozdíly mezi zrnitostí nehrají roli. Výchozí rafinovaný cukerný roztok je stejný a po krystalizaci se pouze dělí na frakce (krupice, krystal), nebo se mele, případně lisuje (moučka, kostky).

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Naprostý souhlas s Lamalam.

Každý cukrovar má dvě části – surovárnu, kde počínaje extraktorem a konče odparkou probíhají chemické procesy čištění surové šťávy. Při filtraci na kalolisech nevzniká žádná hnědá sraženina ale je na nich oddělován saturační kal, který nemá s melasou nic společného.
Z odparky odchází zahuštěná těžká šťáva na varnu /rafinerii/ k dalšímu zpracování.

Pro zajímavost stručné schéma
http://chemie-kvarta.wz.cz/cukr-a-jeho-vyroba.html

před 2411 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Tohle by mohl vědět třeba uživatel mosoj… ten ví všecko takové..

před 2413 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No, zrovna teď ale kecá. Bělost cukru NENÍ otázka počtu krystalizací, pouze počtu rafinací cukerné šťávy.

před 2413 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Já vím to byla ironie… je to ignorant.

před 2413 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

@mosoj: finální krystalizace cukru má svý počty? K uspořádání částic do krystalové mřížky potřebuješ u cukru chemii? Nestačilo by ti třeba teplo? A dále- nechtěl bys hotovej cukr krupici ještě proplachovat vodou? Víš ty co? Ěbat!!!

před 2413 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Když s ním tak radikálně nesouhlasíš, tak proč jsi mu dal palec? Navíc jsi mu zde zepsul, že krystalová mřížka není chemie, ale on tvrdí přesně totéž. Prostě Star Trek: Captain Chaotica.

před 2412 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Palec dostal, aby se odpovědi.cz měly dobře. Jinak co se týká mosoje jsem se mu tady vyjádřil- ěbat.

před 2412 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek