Avatar uživatele
bolak

Jsou nějaké houby které mají zespod žluté dirky a jsou nejedlé?

Doplňuji:
No a co jinak, už jste byli letos na houbách? Já přines tohle > http://uloz.to/xuG­xZ8Fm/kliste-flv

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: bolak

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz, zjentek před 3718 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Budeš se divit kolik hub je škodlivých.
Hřib hořký je sice nechutně hořký, ale je naopak léčivý..

http://prehra­vac.rozhlas.cz/au­dio/2459460

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ne – „žluté“ rourky mají hřiby jedlé.
Nejedlý je

  • Satan – rourky červené
  • hřib žlučový (hořčák) – mladé plodnice mají výtrusnice bílé, později zrůžoví

___
Ale nedávno jsem potkal hřib smrkový a borový (vzhledem) – oba hořké jak ´sfiňa´.
___
Samozřejmě píšu o (ne)jedlých hřibech, které nejsou např. zapařené – i dubák se může stát nevhodným zacházením jedovatým.
😉
Doplňuji:
Quentos – sákriš, na ten jsem zapomněl – nenašel jsem ho už ani nepamatuju…
:-O
Bolak – napsal jsem mylnou informaci (viz Quentos) – sorry.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

mowla: že ne? A což takhle hřib kříšť ;{)> http://cs.wiki­pedia.org/wiki/H%C5%99ib­_k%C5%99%C3%AD%C5%A1%C5%­A5
Doplňuji:
byl jsem a nasbíral zatím (jenom) na bramboračku, jsa rád, že jsem pokryl dno tašky, bylo to buď prožraný, nebo prťavý. Zdejší nejvyhlášenější houbařská lokalita mě letos zklamala, tak nevím, co si myslet – ale nevadí, nechal jsem si doporučit pár dalších, tak je ještě prubnu. Ovšem vodkaď nosej ty koše, který furt ukazujou v TV, bych rád věděl – z Trutnovska to evidentně nebude…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

https://www.go­ogle.cz/search?q=H%C5%99­ib+nachov%C3%BD&cli­ent=firefox-a&hs=Gm4&rls=­org.mozilla:cs:of­ficial&channel=sb&tbm=is­ch&tbo=u&source=u­niv&sa=X&ei=JzgEV­Kx7ye88-KqBmAY&ved=0CJI­BEIke&biw=1280&­bih=923

  • tenhlenc je jedovatej a vypadá jako koloděj nebo kříšť..

https://www.go­ogle.cz/search?q=h%C5%99­ib+peprn%C3%BD&cl­ient=firefox-a&hs=2PP&rls=­org.mozilla:cs:of­ficial&channel=sb&tbm=is­ch&imgil=5b_-hSfp1U_onM%253A%253B2­uH0jqyv-194nM%253Bhtt­p%25253A%25252F%25252Fww­w.priroda.cz%25252Fle­xikon.php%25253Fd­etail%2525253D1­206&source=iu&fir=5b_-hSfp1U_onM%253A%252C2­uH0jqyv-194nM%252C_&us­g=__QDPIkH66KHi0sfQTK­phriqwEprg%3D&sa=X&­ei=wzcEVOOjCoW­RO-KLgZAH&ved=0C­IkBEP4dMAs&biw­=1280&bih=923#chan­nel=sb&q=h%C5%99ib+pe­prn%C3%BD&rls=or­g.mozilla:cs:of­ficial&tbm=is­ch&imgdii=_

  • a tenhlenc je jedlej, ale myslím, že ti ve velkým chutnat nebude

Doplňuji:
jo a ten jedovatej hřib nachovej jsem už měl v ruce se „žlutejma dírkama“ a ne s červenejma, a podle dna to byl nachovej, takže bacha!
A jako bonus posílám houby nejčastější záměny, těchhle pět je fakt aktuálních, takže je dobrý to vědět:
http://hobby.id­nes.cz/jedova­te-houby-zamena-0uz-/houby.aspx?c=A140704­_130000_houby_bma

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
beer

Ano, jsou druhy nejedlé, jedlé po důkladné tepelné přípravě a dokonce i jedlá, výtečná houba se může stát třeba vlivem použití neprodyšného materiálu na sběr zakrátko nepoužitelná (nejedlá) ke kuchyňskému zpracování.
P.S.: pan Jiří Baier z videa je svými některými výroky mezi mykology dobře znám a je ho potřeba brát s rezervou ))

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

po dlouhé tepelné úpravě jsou všechny houby s rourkami (i ty, co se u nich běžně píše, že jsou jedovaté, jako je třeba satan) jedlé…a se žlutými můžeš být naprosto klidný, ty jedlé jsou…
už jsme na hřibech byli (nevím, jak vy, ale já hochodím na hřiby, protože sbnírám jet je) a už jich letos stačilo…zásob máme víc než dost…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Agneta

No jasně žiďák !!! Žiďák (hřib klíšť) je ta vyjímka : DDD
Doplňuji:
Kříšť :D

Upravil/a: Agneta

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
quentos

Agneta: „hříb klíšť“?!

před 3717 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek