Něco o čokoládě.
Čokoláda nepatří mezi úplně nezdravé potraviny, ale má vysoký obsah
tuku a cukru. Pro některé z nás vhodná není, například pro diabetiky,
lidi s nadváhou nebo vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Kolik může konzumovat čokolády zdravý člověk?
Problém je v tom, že 100 gramů čokolády představuje asi 500 kilokalorií, to je téměř čtvrtina denní dávky normálního energetického příjmu.
A jaké klady tedy čokoláda má?
Obsahuje flavonoidy, prokyanidiny, které příznivě působí na stěny cév, také jako antioxidant, údajně jsou prospěšné pro krevní destičky.
Je lepší mléčná nebo hořká čokoláda?
V té hořké je více kakaa, asi kolem 70 procent. V mléčné zase cukru, tuku a sušeného mléka. Pro zahnání únavy by měla více přispět čokoláda hořká.
Jde dohromady čokoláda a děti?
Není potřeba se jí vyhýbat, ale nesmí nahrazovat normální stravu. Jako
pamlsek ano, místo oběda ne. Někdy se říká, že sladkosti mohou zvýšit
nervozitu, nesoustředěnost, agresivitu a mají vliv na kažení zubů.
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/kolik-muzu-snist-cokolady
0 Nominace Nahlásit |
Tak nevím,jestli čokoláda slouží k tomu aby byl člověk zdravý,ale je pravda,že je skvělá na nervy,takže bych zhltla denně aspoň pásek čokolky.
0 Nominace Nahlásit |
Čokoláda hořká, tedy ta pravá, má mnoho pozitivních vlastností a to
tím větší, čím vyšší je procento obsažené kakaové hmoty –
vybírejte ty s alespoň 70% kakaové sušiny. Čokoláda je prospěšná pro
svůj vysoký obsah flavonoidů, tedy látek, které působí jako antioxidanty,
ve 100 g je jich až 53 mg. Dále obsahuje kofein a theobromin, tedy látky
zvyšující postřeh a schopnost soustředit se. Čokoláda uvolňuje v těle
hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a obsahuje také několik
důležitých minerálů – fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který
působí proti stresu a hořčík, který příznivě působí na funkce mozku,
zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dobré dýchání.
Třísloviny obsažené v čokoládě zase ničí bakterie v ústech.
Obzvláště hodnotná je čokoláda vyrobená z nepražených kakaových
bobů – tyto boby jsou ušetřeny tepelného zpracování a zachovávají si
tak vyšší obsah prospěšných flavonoidů i ostatních látek.
Čokoláda i přes své pozitivní vlastnosti stále obsahuje velké množství tuku (i u velmi kvalitních čokolád je to minimálně 40 g na 100 g čokolády). Tento tuk navíc patří mezi tuky nasycené a tak by čokoláda neměla být ani pod záminkou obsahu flavonoidů konzumována příliš často. Navíc i kvalitní tmavá čokoláda je kalorická, porovnejte:
Pokud si občas dopřejte kousek kvalitní hořké čokolády, je to v pořádku.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |