Na ztrátu váhy masa má vliv také voda, která je v mase obsažena a
zčásti se vyluhuje, zčásti vypařuje. Současně s vodou se také z masa
vylouží jisté množství bílkovin. Tomuto vyluhování do značné míry
zabráníme, použijeme-li na začátku úpravy masa vyšších teplot
(například vložíme-li maso do vařící tekutiny nebo je prudce opečeme),
přičemž se bílkoviny na povrchu masa srazí. Také pomalé vaření,
dušení nebo pečení způsobuje vyšší ztráty než krátká a rychlá
úprava porcovaného masa, tak zvané minutky. U masa jatečného dobytka se
ztráty tepelnou úpravou pohybují mezi 20 až 40 %.
http://www.receptyonline.cz/o-mase-a-jeho-zpracovani--810.html
6Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Michal Kole, tom004, barnajka, dědapetr, Braytak
před 4816 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Asi 140g pečeného/vařeného zůstane z 200g masa.
5Kdo udělil odpovědi palec? rady74, Michal Kole, hanny 2, barnajka
před 4816 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
úbytek masa je 38–41%, záleží podle druhu masa a úpravy
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Michal Kole
před 4816 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |