Odpoveď byla označena jako užitečná
Našla jsem ingredience, takže můžeš použít i kupovanou „šlehačku“.
Suroviny potřebné k výrobě
Základními surovinami pro výrobu sýra jsou mléko, startovcí kultura nebo
přírodní kyseliny a syřidlo.
MLÉKO
Sýr můžeme vyrábět z jakéhokoliv mléka užitkových zvířat. Můžeme
použít čerstvé syrové(nepasterizované) kozí, ovčí či kravské
mléko, mléko z obchodu od plnotučného až po odstředěné a speciální
mléka z obchodů pro zdravou výživu. Jedna rada pro výběr mléka: „Čím
čerstvější-tím lepší!“. Pokud nakupujete mléko v obhodě, vždy si
zkontrolujte datum výroby a nespoléhejte se pouze na datum spotřeby. Mléko
můžete též zmrazit předtím než jej budete chtít zpracovat.
Složení mléka Tuk 3.5%
Bílkoviny 3.5%
Laktóza 4.9%
Minerály 0.7%
Voda 87.4%
Typy Mléka
•Syrové kravské mléko – Pouřívá se hlavně k výrobě másla,
tvrdých a italských sýrů. Někdo může mít problém s jeho
dostupností.
•Syrové kozí mléko – Pouřívá se k výrobě fety a kozích sýrů.
Lze ho použít pro většinu receptů. Také nebývá běžně
k sehnání.
•Zpracované plnotučné mléko – Lze ho sehnat všude. Je dobře
použitelné ve většině receptů. Bývá homogenizováno a může vyžadovat
doplnění vápníku chloridem vápenatým.
•Zpracované polotučné mléko – Produkuje velmi kvalitní nízkotučné
sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry.
Opět bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem
vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Odstředěné mléko – Produkuje kvalitní netučné sýry, především
je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Výborné pokud jej
zkombinujeme se smetanou, abychom napodobili syrové mléko. Bývá také
homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým.
Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Smetana – Pouřívá se k výrobě másla a zlepšuje obsah smetany
v odstředěném mléce pro použití k výrobě tvrdých sýrů.
•Nízkotučná smetana – Používá se k výrobě dezertních sýrů
např. Marscapone.
Mléko z obchodu
Mléko z obchodu je homogenizované, to znamená, že kousky tuku jsou
mechanicky rozbity na mikroskopické částice. Touto operací se předchází
usazování smetany v mléce. Homogenizace také pozměňuje mléčnou
bílkovinu. Pokud bychom tuto vlastnost nekompenzovali nepodaří se nám
vyrobit dostatečně pevnou sýřeninu pro výrobu tvrdých sýrů. Pokud
vyrábíme sýr cottage nebo některý z tvrdých sýrů z kupovaného mléka,
musíme si připravit speciální směs. Základní recept je 1 díl smetany na
7 dílů odstředěného mléka.
3Kdo udělil odpovědi palec? mosoj, elektrikář, anonym
před 4468 dny
|
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, mosoj Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |