Avatar uživatele
IK

Může obsažený inulín v potravině způsobovat větry?

Jde o topinambury. Četla jsem že způsobují větry ale nedává mi smysl proč. Jestli vzniká nějaký patologický proces nebo se naopak střeva čistí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 4036 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Topinambur je vynikajícím prostředkem prevence zhoršení chronických nemocí trávicí soustavy v tradičně kritickém ročním období (podzim a jaro), ve stresových situacích, při onemocněních jiných orgánů nebo virových infekcí, když se recidiva těchto chorob, pankreatitida nebo gastritida rozvíjí velmi často. Podle E. I. Krivickoj (2001) používání topinambura v denní stravě dětí s funkčními patologiemi žaludku normalizuje nejen motorickou vyprazdňovací funkci žaludečně-střevního traktu, ale i zabezpečuje optimální činnost antioxidační a imunitních systémů.

http://www.fy­tosal.cz/cs/Tra­veni

Povídání o inulínu – zřejmě záleží na množství jeho užití. Třeba čerstvý zázvor v malém množství prospívá, ve velkém způsobuje problémy.

Nová studie uvádí, že prebiotická vláknina inulín v malých i větších dávkách má schopnost zvyšovat populaci přátelských bakterií ve střevech bez vedlejších účinků.
Poslední doporučení dávkování jsou mezi pěti až osmi gramy inulínu a oligofruktózy denně.
Podle vědců, kteří prováděli tento výzkum, právě dávka 5–8 gramů inulínu denně zaručuje bifidogenní účinek ve střevech dospělého člověka.

http://www.zdra­vastreva.cz/pa­ge/68014.inulin-a-jeho-vyznam-pro-zdravi-strev/

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Honzyn14

Já osobně používám už přes rok topinamburový sirup z webových stránek https://www.di­atop.cz/ a jedním z důvodů, které mi přiměly ke koupi, bylo zlepšení trávení. To se skutečně dostavilo, ale s větry problémy rozhodně nemám, možná je to individuální…

před 1513 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek