Avatar uživatele
Simple.Plan

Nemá někdo recept na vdolky?

chtěla jsem se zeptat,jestli nemá někdo recept na vdolky,nutně bych ho potřebovala…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, anonym před 5318 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Příprava:
Z 0,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek a ohřáté mléko. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme.

Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Tvarujeme koláče, které klademe na předehřáté plechy a ještě necháme kynout. Poté potřeme žloutkem, naplníme náplní podle chuti a možností a pečeme.

Teplota by měla být okolo 170° C a koláče by neměly příliš ztmavnout.

Ingredience:
žloutek na potření

Náplň:
dle chuti povidla, tvaroh, ořechy, marmeláda

Těsto:

citrónová kůra
30 g droždí
100 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
80 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
250 ml mléko
sůl
2 ks žloutek
Doplňuji:
Ještě doplnění. Někdy peču i z hladké mouku, přidávám i 4 žloutky ), chci-lí mít koláče sváteční. Místo másla lze použít i sádlo, někdo dává i olej, heru.
Dají se použít i celá vejce (1), ale koláče nejsou tak měkké.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

500 g polohrubé mouky
15 g droždí
60 g cukr krupice
250 mililitrů mléka
1 ks vejce
špetka soli
hladká mouka na vyválení a podsypání
200 g švestkových povidel
1 lžíce oleje do těsta
150 g měkkého tvarohu
2 lžíce vanilkového cukru
250 g švestek
1 lžíce cukru
olej na smažení

Droždí promícháme s cukrem, rozředíme vlažným mlékem, přidáme trochu mouky a necháme vykynout. Do zbytku mouky přidáme postupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, mléko ( trochu si necháme na pozdější rozdělání tvarohu) a vykynutý kvásek. Směs pečlivě promícháme a vypracujeme v hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát. Tvořítkem nebo skleničkou vykrájíme vdolečky. Dáme na pomoučené prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do středu vdolečků uděláme palcem důlek a touto stranou je vkládáme do horkého oleje. Smažíme z obou stran dozlatova tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a mlékem. Vdolky potřeme povidly a ozdobíme tvarohem

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kropitko

Určitě panenka,až se domluvíme,tak jí přepadneme a nebude dělat nic jiného,než nám vyvařovat…určitě Vám poradí,umí…

před 5318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Teď jsem si uvědomila, že u nás na Hané se koláčům říká vdolky. Např. svatební vdolečky (malé koláčky). U nás se smaží lívance.
Panenka uvedla recept na vdolky, které se dělají u nich, tedy smažené.
Různé oblasti, různé názvy. Ale všechny kynuté vdolky či koláče určitě chutnají.

před 5318 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek