http://www.toprecepty.cz/recept/3470-zaviny-z-domaciho-listoveho--testa/
0 Nominace Nahlásit |
já bych řekl, že listové těsto se dělá z listu-papíru, lopuchu? nevím :D
Ale vážně, proč ho dělat, když ho mají v lídlu za 11,–Kč a bez bordelu v kuchyni.
0 Nominace Nahlásit |
Ingredience na listové těsto (pro 700g těsta):
250g hladké mouky
25g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka soli
0,125 litru vody
250g studeného másla
25g mouky
mouka na zpracování
Do mísy prosejeme 250g mouky. Přidáme 25g tekutého másla a prohněteme. Pak přidáme sůl a žloutek. Postupně přidáváme vodu a vše důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme na cca půl hodiny vychladnout.
Nakrájíme na kostky 250g studeného másla a přidáme 25g mouky. Dobře prohněteme. Máslo vložíme mezi dva kusy potravinové fólie a vyválíme z něj čtverec o straně cca 20cm. Také dáme na přibližně půl hodiny vychladnout.
Těsto rozválíme tak, aby tvořilo obdélník zhruba 50×25cm. Na jednu polovinu těsta (ne úplně na kraj) položíme čtverec másla a okraje těsta potřeme vodou. Druhou polovinu těsta přeložíme přes máslo a okraje dobře přitiskneme. Vše rozválíme do jednoho delšího obdélníku.
Těsto přeložíme na třetiny, posypeme moukou a opět rozválíme.
Pak ho složíme tak, aby vznikly tři stejně velké vrstvy. Na 30 minut odložíme do chladu.
Těsto opět rozválíme do obdélníku. Plát těsta opět složíme na třetiny a opět uložíme na 30 minut do chladu.
Je hotovo, dále těsto zpracováváme podle konkrétního receptu
Zdroj: http://www.novakuchyne.cz/2010/03/20/jak-si-udelat-domaci-listove-testo-a-nekupovat-ho/
0 Nominace Nahlásit |
Já ho dělám takto:
250g hladké mouky si rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu smíchejte
s 250g másla nebo Hery. Do druhé poloviny přimíchejte 1 žloutek, malý
kelímek jogurtu, 2 lžíce rumu a 2 lžíce bílého vína.
Tuto polovinu rozválejte na dobře pomoučněném vále. Přes ní položte
z máslového těsta čtverec. Zabalte jako obálku a rozválejte. (zpočátku
to půjde dost těžko, prootže než se hmoty spojí, je to dost lepivé).
Udělejte znova obálku a zase rozválejte. To opakujte asi 5×. Pak těsto
skládejte do „harmoniky“ a opět vždy rozválejte, tak dloiuho dokud nemá
„hadrovitou“ konzistenci. Těsto se musí snadno válet, nelepit se a musí
být kompktní – nemělo by se trhat. Těsto poskládejte a vložte na
chvilku do chladu, ale stačí jen na tak dlouho, než ho budete moct
použít.
Před použitím ho znovu rozválejte a několikrát poskládejte.
0 Nominace Nahlásit |
Listové těsto je vcelku pracné, aby bylo dobré a listové. Doporučuji koupit.
0
před 5361 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |