Avatar uživatele
anonym

Recept na cokoliv z listového těsta

Ahoj, mám doma listové těsto a něco bych z něj docela upekla – poradíte nějakej dobrej receptík? Prosím ne štrůdl:o))

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? miholl76 před 5553 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
LuciJe

Quiche – těstem vyložte formu, na těsto naskládejte cokoliv slaného, na co máte chuť (tuňák, osmažená cibule, olivy, kukuřice, šunka…fantazii se meze nekladou), zalijte vejci rozšlehanými s trochou mléka či smetany (počet záleží na velikosti formy) a navrch můžete (nebo nemusíte) nasypat strouhaný sýr. Pečte, dokud nebude vaječná směs ztuhlá a těsto upečené (obvykle do 20 minut).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
miholl76

Proklatě dobré pusinkové koláčky

Jak upéct koláčky, když nemáte mouku, droždí, tvaroh, povidla, ba ani zrnko máku? Nemožné do třiceti minut, zázraky do druhého dne :o) Za půl hodinky můžete mít křupavé koláčky na stole. Budou báječné a naprosto originální, protože jsou to pusinkové koláčky, plněné lahůdkovou nádivkou, lehkou jako peříčko. Když mě „napad tenhle nápad“, ani chvilku jsem nezapochybovala o tom, že to musí fungovat.

PUSINKOVÉ KOLÁČKY

• 1 listové těsto
(žádná hanba, když je koupené)
• 3 vejce – potřebovat budeme jenom bílky
• moučkový cukr (proč ne se špetkou vanilky?)
• strouhaná čokoláda (rovná polévková lžíce bude stačit)
• strouhané mandle (stejné množství jako čokolády, nejsou-li mandle, mohou být ořechy)
• kapka alkoholu (pro pány koňak, pro dámy likér, nezletilce o alkohol klidně ošiďte, chutná to i bez něj, pro baletky a křehké víly šetřete alkoholem i cukrem)

Rozpálíme troubu na 170 °C, aby se stihla pěkně zahřát, protože koláčky budou sedět na plechu než se nadějete. Listové těsto lehce rozválíme. Pokud je tence vyválené na pečícím papíru, tak s ním nemusíme dělat nic. Rozklepneme vejce, oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po ušlehání vmícháme cukr a pár kapek alkoholu. Přidáme lžíci strouhané čokolády, trochu mletých mandlí a namažeme na těstovou placku tak, jako když děláme štrúdl.

Těsto svineme jako roládu a nic nedbáme toho, že sníh nám vylézá horem dolem. Nyní nakrájíme na silnější plátky a řeznou plochou je stavíme na plech jako komínky.
Vyteklý sníh lžičkou setřeme a navršíme ho na každý dílek těsta jako čepici. Že nevěříte, že z toho mohou být pěkně kulaté koláčky? V horké troubě pečeme cca 30 minut. Hotové jsou v momentě, když se nafouknou, zakulatí a sněhová čepice pěkně zrůžoví.

Určitě vás překvapí, jak se ukázkově zakulatí a budou plné té nejlepší koláčkové nádivky, jakou jste možná ještě v tomto spojení nejedli. V ústech se budou slastně rozpouštět a sladké křupavé drobečky se budou snášet k zemi, když si zapomenete vzít talířek.

Proklatě dobré pusinkové koláčky zmizí závratnou rychlostí, ale to jejich kouzlo zůstane na jazyku ještě dost dlouho. Abych si pojistila jejich nesmrtelnost, hned jsem si zapsala recept 🙂 Nepekla jsem je naposledy a jak se znám, některé své nápady poztrácím ve své děravé paměti. Od čeho mám tento blog? Listové těsto mám pro všechny případy pořád po ruce. Dají se s ním dělat roztodivné kousky 😉 Na příště mám jeden moc zajímavý nápad.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pepee32

zkusila ste někdy pizzu z lískového těsta?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
alenka901

Suroviny:

1 listové těsto (250 g), hladká mouka na vál, rybízová nebo višňová marmeláda, 1 žloutek na potření, moučkový cukr na posypání

Postup:

Listové těsto rozválíme (síla 3–4 milimetry) na pomoučněném válu na obdélník, polovinu potřeme pikantní zavařeninou (případně tvarohovou či makovou nádivkou), druhou polovinu vykrájíme speciálním válečkem na mřížky a přeložíme přes natřenou polovinu, okraje přitiskneme a dáme na plech. Povrch potřeme žloutkem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem. Pokud nemáme vykrajovací váleček, narýsujeme mřížky rádýlkem (vroubkované kolečko).

Hermelín v lístovém těstě
Suroviny:

balíček lístového těsta, 1 Hermelín, 1/8 másla, lžička usekané pažitky, špetka soli, petrželová nať, červená paprika nebo rajče

Postup:

Z těsta upečeme šátečky (na formě na trubičky)a necháme vychladnout. Máslo utřeme se selí a pažitkou do pěny, pak lehce vmícháme na kostičky nakrájený Hermelín a touto směsí naplníme šátečky. (Zbylé plníme šlehačkou na sladko, nebo použijeme dvojnásobnou náplň.) Zdobíme plátkem sýra a řezem červené papriky nebo rajčete, a snítkou petrželky.

Šneci z listového těsta
Ingredience:

listové těsto, 10–20dkg šunky nebo jakéhokoliv salámu, přibližně stejné množství plátkového sýru, 1 cibuli, několik oliv (stačí malý sáček), 1 vejce, koření – oregano, červená paprika, česnekové, pepř… (dle Vašich chutí).

Postup, příparava:

Takže z toho listového těsta vyválíme placku (pokud možno ve tvaru obdélníku) a na tu placu poklademe na střídačku plátky salámu a sýru, tak aby se zaplnila. Pak ji hezky natěsno za rolujeme, až máme z ní dlouhého hada. Tento kus těsta s dobrou náplní nakrájíme na cca 2cm kousky a klademe jej na plech. Až tam budou všichni, tak je postupně pomažeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe na něj kousky cibule či kolečka oliv. Posypeme oblíbeným kořením a dáme na chvilku cca 15 min. péct dozlatova.

A máme perfektní slanůstku, dobrou chuť 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lencis

Listové těsto můžete naplnit prakticky čímkoliv, vyválím plát listového těsta a pak nechám pracovat fantazii 😉

Potřu kečupem a rozetřu vrstvu osmaženého mletého masa na cibulce (bacha na přebytečný tuk, ten je potřeba odstranit), posypu bylinkama dle momentální chuti, osolím mohu poklást i plátky sýra… stočím, potřu vejcem a peču.

Pokladu plátky šunky a rozetřu vrstvu uvařeného a ochuceného špenátu. Na kraj vložím celá vejce a od nich stočím, tak aby vejce byla uprostřed. Potřu vejcem a peču.

Potřu hořčicí, rozločím plátky anglické slaniny, opět potřu hořčicí, zasypu kupou strouhaného sýru… stočím, potřu, peču.

I na sladko je mnoho variant:
klasika štrůdl, maková náplň, ořechová náplň, výbornou variantou je i hustější pudink s rozinkama 😁

Na zobačku (to miluje můj manžel):
Rozválím, potřu vajíčkem, rádýlkem rozdělím na malé obdélníčky a dál dle chuti a fantazie posypu hrubou solí, posypu kmínem, paprikou, chili, sezamovám semínkem atd atd…

Dobrou chuť 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

www.recepty.cz – listova těsta as 50 druhů na výběr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
rákosníček

Kozí kopítka- Rozválejte listové těsto na tenko vykrájejte skleničkou kolečka nakrájejte hrušky nebo jablka na tenké půlměsíčky pokládejte je na těsto vnitřkama k sobě aby vytvořily kopítko a dejte píct před podáváním je nastříkejte šlehačkou ve spreji moje děti by to mohly pořád můžete zkusit i jiné ovoce já to ještě nezkoušela jinak než takhle

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dandi

Plněné taštičky s rajčaty a sýrem
NA 15 TAŠTIČEK

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

  • 2 velká rajčata
  • 100 g camembertu nebo hermelínu
  • 70 g vypeckovaných oliv
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g listového těsta
  • trochu hladké mouky na vyválení těsta
  • 1 vejce na potření
  1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2–3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10–12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě.
  3. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek