Odpoveď byla označena jako užitečná
Jednoduše … stačí si vyjádřit neznámou ze vzorce. Počítám rovnici s neznámou „a“ stejně, jako bych tam měl čísla:
S = 2*(ab+bc+ac) …celou rovnici vydělím dvěma, abych se dostal dovnitř závorky, kde mám neznámou. Dostanu
S/2 = ab + bc +ac … výraz bez neznámé převedu nalevo (odečtu ho od celé rovnice)
S/2 – bc = ab + ac … na pravé straně vytknu „a“
S/2 – bc = a. (b+c) … teď už jen vydělím celou rovnici tou závorkou a
mám vzorec pro výpočet strany „a“
a = S/2 – bc
----------
b + c
(kde ------ nahrazuje zlomkovou čáru)
Doplňuji:
trochu se mi to samovolně pošouplo, ten zlomek je až zatím
„rovná se“
Upravil/a: quentos
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Thom Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Jako, nechci Vám do toho kecat (otázka je již zamčená), ovšem s vzorečkem pro povrch (nikoli obsah) vypočítáte tak leda velký kulový 😉
je namístě tazatele mást? Kdybych mu ještě voslil rozdíl mezi obsahem a povrchem (beztak se oboje značí S a ten rozdíl mezi nimi je formalita), bude z toho ještě víc jelen.
No pokud zná obsah, což bude asi a.b.c, tak by mu stačilo obsah podělit b a c, aby mu vyšlo a, ale máš pravdu, pokud zná povrch (což ale nepíše) pak by to bylo plně jak píšeš.
mmt, a.b.c je objem. Pokud budeme objemu u prostorových těles říkat obsah a u rovinných obrazců ploše taky obsah, bude z toho taky jelen. Jak říkám, tazatel to potřeboval jednoduše vysvětlit – asi měl za úkol použít uvedený vzorec. Sice máš pravdu, že použít vzorec pro objem by bylo jednodušší, ale třeba se to po nich ve škole nechtělo…
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |