Podívejte se na stránku Apetitu. Najdete na ní i recept na tento pletenec, ale čtěte pozorně až na konec.
Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/2958-plundrove-testo.html
0 Nominace Nahlásit |
Ingredience 1 listové těsto
1 javorový sirup
1 balení pekanových ořechů
Postup Listové těsto rozdělíme na 6 dílků (lze i na 4, aby byli pletence větší). Rozválíme a upleteme pletence. Dáme péct. Před koncem pečení posypeme pekanovými ořechy (aby se trochu opražilli). Nedáváme hned na začátku, protože se může spálit a zhořknout. Nebo je dáme čerstvé, až když jsou pletence upečené polité sirupem. Ještě horké pletence poléváme javorovým sirupem. Nejlepší jsou ještě teplé!
Zdroj: http://www.nadoma.cz/recepty/slug_188454
0 Nominace Nahlásit |
Bože, tenhle zákusek je hrozně mňam !!! Mmj. nevim, kde bydlíš, ale u nás ho maji za 12. V Albertovi. Jen škoda, že se tak drolí – člověk ho musí jíst nad talířkem, jinak je to o tričko… 😁
0 Nominace Nahlásit |
Na 4 pletence:
• 250 g listového nebo plundrového těsta
• 4 lžíce třtinového cukru
• 120 – 160 ml vody
• 1 lžička gelfixu 1:1
• 1 lžička citrónové šťávy
• 3 lžíce javorového sirupu
• 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
• 30 g másla
• 1–2 lžíce gustinu (jemný kukuřičný škrob)
• 20 g sekaných pekanových ořechů
• 30 g pekanových ořechů na ozdobu
• 1 vejce na potření
V kastrůlku si připravíme karamel ze 4 lžic třtinového cukru a vody.
Cukr nasypeme do hrnce, dáme na plotnu a stále mícháme. Postupně začně
cukr hrudkovatět a žloutnout. Mícháme, až se všechny hrudky rozpustí a
karamel má zlatohnědou barvu. Postupně přiléváme horkou vodu. Nalijeme
trochu vody a mícháme. Celá směs začne bublat a voda se velmi rychle
odpařuje. Až se směs uklidní přilijeme opět trochu vody. Konzistenci
karamelu vyzkoušíme tak, že kápneme trochu karamelu na talířek. Hustota
při 50° C by měla být omáčková, po vychladnutí v lednici bude
hustá.
Do karamelu dáme 1 lžičku gelfixu a 1 lžičku citrónové šťávy.
Povaříme 1 – 2 minuty. Odstavíme z plotny. Do směsi zamícháme
3 lžíce javorového sirupu a 2 lžíce kondenzovaného mléka. Přidáme
30 g másla a necháme ho v teplé směsi rozpustit. Podle konzistence
zahustíme náplň 1 – 2 lžícemi gustinu. Na závěr zamícháme 20 g
sekaných pekanových ořechů. Krém dáme asi na půl hodiny do lednice
ztuhnout, aby se nám pletence lépe plnily.
Těsto si rozdělíme na 4 díly. Díl vyválíme do obdelníku. Těsto
potřebujeme složit tak, aby nám náplň nevytekla. Obdelník nařízneme dle
obrázku. 3 řezy na kratších stranách a 3 řezy na delších stranách.
Doprostřed dáme čtvrtinu připravené náplně. Rohy zahneme a 2 cípy na
kratších stranách přeložíme do kříže. Cípy na delších stranách
střídavě překládáme do kříže.
Pletence potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme pekanovými ořechy. Pečeme
v troubě vyhřáté na 180° C 15 – 20 minut.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |