Dobry den, jsem evidovana na UP od zari 2018. Od 22.10.2018 jsem zacala chodit do prace. Prace ma personalni oddeleni v jine casti republiky, tudiz mi nedali hned smlouvu. Smlouvu jsem dostala k podpisu az 16.11., ale s datem 22.10. nastupu. Personalistka mi oznamila, ze nahlasena na pojistovny jsem od toho 22.10., jenze ja mela smlouvu v ruce az toho 16., tudiz jsem sla na UP az 17.10.. pani mi nechtela smlouvu vzit, pry musi byt dodrzena ohlasovaci povinnost do 8 dnu od podepsani smlouvy a ze data musi sedet. Na personalnim nevi co s tim, chyba se stala tam, ze provozni od nas personalistce neoznamil skutecnost, ze jsem na UP, tudiz se smlouvou nespechali a poslali ji az za mesic. Nikdo ted nevi co s tim. Nema nekdo najakou radu jak se vyhnout pripadnemu postihu, nebo jaky by ten postih byl? V pripade nejakeho placeni pokut a podobne, bude to platit firma, ktera chybu zpusobila, nebo to bude na me? Dekuji moc za odpovedi.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, ivzez před 2168 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tak především jste přistoupila na obcházení zákona: Pracovní smlouva MUSÍ být podepsána před nástupem do zaměstnání, tedy nejpozdeji v den nástupu a to PŘED zahájením práce. Nastoupit kamkoli bez podepsané smlouvy mi přijde jako hazardování se svým vlastním osudem. A to postih za správní delikt je to nejmenší.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit |
Chybu byste neměla svádět na personální oddělení.
Neměla jste do zaměstnání nastoupit bez pracovní smlouvy, která
musí být uzavřena předem nebo nejpozději v den nástupu do
zaměstnání
před zahájením práce.
_____
Nástup do zaměstnání jste měla ÚP oznámit i v případě, že jste
nastupovala bez pracovní smlouvy nejspoději do osmi kalendářních dnů od
nástupu.
________
Jak už jsem napsala výše, chybu nezpůsobila firma, to Vy jste měla
trvat na uzavření pracovní smlouvy v den nástupu a dodržet zákonnou
lhůtu plus správný postup při ukončení evidence na ÚP.
Podle mne teď ÚP Vaši evidenci ukončí sankčně pro nedodržení lhůty. Pokud by tomu tak bylo a pokud Vaše nové zaměstnání skončí ve zkušební době, budete se moci znovu zaevidovat na ÚP až po šesti a po tuto dobu si budete muset sama hradit zdravotní pojištění.
Pokuta Vám žádná nehrozí. Pokud by ale hrozila, povinnosti uchazeče
o zaměstnání jste porušila Vy, nikoliv Váš zaměstnavatel.
0 Nominace Nahlásit |
Tak toto ti zřejmě nikdo tady neřekne. V termínu jsi nepředložila smlouvu, musí to tedy nějak řešit ÚP
0
před 2168 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek