Avatar uživatele
zjentek

Proč se borovička pálí z jalovce a ne z borovice?

Přitom borovice je hodně zdravá, z mladých výhonků je třeba dobrý superčaj. Děkuju.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, EKSOT123 před 589 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

vysvwtlil EXSOR 123. Souvisí to s etysmologioí a starším názvem borovice na SK,.

Něco doplním.
Borovička se vyrábí přímo z jalovcového destilátu. Jelikož je však takový destilát poměrně drahý, je následně ředěn neutrálním lihem a vodou. Stejně jako gin i borovička poté přibližně půl roku zraje, aby pak mohla být v nejlepší formě lahvována. Je pravdou, že takto se borovička nevyráběla vždy.
https://www.go­ogle.com/sear­ch?client=fire­fox-b-d&q=v%C3%BDro­bas+borovi%C4%8Dky+
Něco kltymologii, z názvu vyolývá, že slovenština má svou slovní zásobu, která se vyvíjela jinqak., jen některá slova jsou společná.,

A. Původ českého slova borovice
bor ‘borový les’, borový, borovice, borovička, borovicový. Č.nář. ‘borovice’.
Všesl. – p. bór ‘jehličnatý les’, r. bor tv.,
s./ch. bôr ‘borovice’. Psl. *borъ má paralely v germ. – stangl. bearu ‘les’, stisl.

2. Jalovec
jalovec, jalovcový, jalovcová. P. jałowiec, r. jáovec, chybí v jihoslkvanštině. Praslovanské *(j)alovьcь je odvozeno od *jalovъ( :jalový), jde totiž o dvoudomou rostlinu která často zůstává bez plodů.
(srov. i lat. název iūniperus od lat. iū nix ‘jalovice’)

B. Slovenština
Borovica má stejný původ jako česká borovice. Slovo bor6 původně znamenalo i močál, rašeliniště. To vysychalo a vzniklo vřesoviště , staropolsky borowica = kapraď, Ve vřesovišti se objevily rostliny např. Vacinium myrtillus č. borůvka, slovensky borievka, borovnice , ale i vittis idaea = brusinka , dále
stromoví jalovčí , z toho je jalovcová kořalka.Ve slovenštině jde o pozůstatky starého stavu, který se v češtině nerozšířil.
Uvádí V. Machek ve svém Etymologické mslovnjíéku.

Součaýjý význam slova ve slovenštině od uvedeného datqa,. 1. bor borievka obyčajná Juniperus communis: juniperus: jalowec (NP 17. st); Wacholderstrauch: galowec, borowičkowy strom (KrN 1795); juniperus Slawi galowec appellant (GU 1797); spraw z gadloucu, jak z drewa, tak y z jahod luh (RO 18. st)
2. hromad jej plody: yalowecz, borowky (MT 17. st); yalowec ztlucž w mažyry (LR1 17. st); yalowec rozetry (KLe 1740)

https://slovnik­.juls.savba.sk/?w=mi­nar&c=s28a

Protože jalovcový borovičkový je původně slovenský líkér, používá se i u nás pojmenování podle plodního významu slov, které se u nás neudrželo.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
EKSOT123

Nejsem tak chytrej, to wiki: Jalovec je slovensky borievka (takže nezaměnit borievky s čučoriedkami ani s čornicemi.) Borovička je chráněná obchodními značkami a smí se dělat jen na Slovensku. Gin bude zase asi od italského ginepro.

Kromě toho, kdo si zkusil rozkousat zralou jalovčinku, ví, že tak silnou borovou chuť z borovice těžko získáš. Škoda, že destilací se větší část nuancí této chuti ztratí.
P.S.: Kdyby někdo vůbec nevěděl o co jde, jalovec je samec od jalovice.

Upravil/a: EKSOT123

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
paul1

O Jalovcové byla myslím řeč ve filmu „Dobrý voják Švejk“.
Tady je nějaké povídání o ní:

Zdroj: surového jalovinkového destilátu se odlučuje zpředu jmenovaný jalovcový olej, který je velmi cenným vedlejším výrobkem. Na tento etherický olej jsou nejbohatší plody jalovce z karpatských krajin. Nejlepší jalovcová pálenka se vyrobí z jalovce obecného Juniperus communis, kdežto druhy rostoucí v jižní Evropě, zvláště pak na pobřeží Středozemního moře, především ve Španělsku (Juniperus oxycedrus), v Kalabrii (Juniperus hemisphaerica), na Sicilii (Juniperus phoenicea) a v Řecku (Juniperus macrocarpa) poskytují méně kvalitní destiláty. Tyto destiláty mají totiž v jisté míře chuť a zápach po terpentinu. Množství cukru v jalovci je podle druhu a krajů velmi rozdílné a může dosáhnouti za určitých okolností až i 25 %. Borovička, neboli Jalovcová se musí ukládat pokud možno v temnu a za nepřístupu vzduchu, aby se zabránilo utvoření pryskyřice ze zbytku neodloučeného jalovcového oleje. Avšak i při správném uložení se pozvolna aroma borovičky zeslabuje. Borovičku je možno vyrobit místo ze zkvašené břečky též destilací přímou extrakcí bobulí čistým lihem (borovička průtahová). Více zde: https://pestitelska-palenice-l-l.webnode.cz/techno­logie-vyroby/suroviny-pro-vyrobu-palenky-/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

Ono taky, co se jalovce týče, jsme proti Slovákům úplní žabaři. U nás se v přírodě vyskytují jen osamocené jalovce, maximálně menší skupinka. Ale na Slovensku jsem viděl celé stráně zarostlé „borievkami“. Jinak ještě, borovice se řekne borovica, a také, jako u nás borovička. A tím jsem měl asi začít – zdá se, že jsme s odpovědí pořád na začátku 😉

Avatar uživatele
cochee

Ono se to z toho jalovce určitě nepálí, na to obsahuje málo cukrů. Je tam jen na aroma.

Avatar uživatele
zjentek

No a tak z čeho se to pravděpodobně pálí?

Avatar uživatele
EKSOT123

Vysvětlila Annas- pálí se z jalovčinek. Ale drahý jalovcový destilát se ředí lihem. Líh se pálí z kvašeného obilí, brambor, řepy, aj., nebo se uměle syntetizuje bezvodý koncentrovaný líh.

Avatar uživatele
EKSOT123

Cochee, taky tomu nevěřím. Ne kvůli cukrům, těch mi tam přijde dost, ale kvůli pracnosti sběru. To by musel stát litr litr. I když podomácku se určitě tu a tam nějaká pravá vyrobila.

Nový příspěvek