Avatar uživatele
bububabu

Proč se tvoří oranžová plíseň na chlebu?

Do dnešního dne jsem ještě nikdy neviděla, a to ani můj 74letý tatínek, svítivě oranžovou plíseň na chlebu která prorůstá celým chlebem a tak mě zajímá o co jde a jak moc je škodlivá a jestli jste se s tím už někdy setkali.
Pravděpodobně jde o Neurospora Crassa.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 3402 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zřejmě je příčina v obilí, z něho je chléb upečený, navíc výrobek obsahuje málo vody a .jednoduché cukry.

Asji před týdnem jsem si koupila malé balení samožitného, bohužel, krájeného chleba. Jiný žitný neměli. Byl připravený přírodní cestou, bez jakýchkoliv dalších látek – tak bylo napsané na štítku.

Hned jsem ho nezačala jíst a asi za 2 dny jsem uviděle poprvé v životě oranžovou plíseň. Nepátrala jsem, co je zač, ale už si vícekrát tento chléb nekoupím. Samozřejmě vyhodila.

Dnes jsem hledala. Zřejmě jde o tzv. Fusarium, plíseň, která se objevuje v půdě, v níž se obilí pěstuje obilí. Pomele se na mouku a upeče se chléb. Této plísně je několik druhů.

Máte-li zájem, projděte si odkaz na s. 33 a níž.

http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:I34vKkVE0T8J:­https://is.mu­ni.cz/th/13642­6/lf_b/BC.txt+&cd=8&h­l=cs&ct=clnk&gl=cz

Jde o bakalářskou prácci XEROFILNÍ PLÍSNĚ JAKO PŮVODCI KAŽENÍ POTRAVIN S VYSOKÝM OBSAHEM JEDNODUCHÝCH SACHARIDŮ A NÍZKOU VODNÍ AKTIVITOU
Autorka: Romana Gottvaldová, Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta, 2008

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
bolak

I chleba se chce líbit..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lexx

keci v kleci, dej sem, zkrmím to, zapiju slivovicí a je po problému

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Může se jednat o:

Absidia cylindrospora Hagem
Absidia glauca Hagem
Absidia spinosa Lendn. var. spinosa
Backusella lamprospora (Lendn.) Benny & R. K. Benj.
Circinella muscae (Sorokin) Berl. & De Toni
Coemansia sp.
Gongronella butleri (Lendn.) Peyronel & Dal Vesco
Mortierella zychae Linnem.
Mucor dimorphosporus Lendn. f. dimorphosporus
Mucor dimorphosporus Lendn. f. sphaerosporus (Hagem) Váňová
Mucor genevensis Lendn.
Mucor hiemalis Wehmer f. corticolus (Hagem) Schipper
Mucor hiemalis Wehmer f. silvaticus (Hagem) Schipper
Mucor mucedo L.
Mucor wosnessenskii Schostak.
Mycocladus corymbifer (Cohn) Váňová
Phycomyces nitens (C. Agardh) Kunze
Rhizomucor pusillus (Lindt) Schipper
Rhizopus microsporus Tiegh. var. microsporus
Rhizopus microsporus Tiegh. var. rhizopodiformis (Cohn in Lichth.) Schipper et Syzygites megalocarpus Ehrenb.
Thamnidium elegans Link
Umbelopsis angularis W. Gams & M. Sugiyama
Umbelopsis vinacea (Dixon-Stew.) Arx
Zygorhynchus heterogamus (Vuill.) Vuill.
Zygorhynchus moelleri Vuill.

Mnohé by se přenesly jen za velice specifických podmínek, ovšem nemožné to není. Především však se rovněž může jednat o atypické zbarvení jinak běžné houby – způsobené kupříkladu elektrolýzou, eradikací, degenerací, symbiózou, …

Oranžovou „Neurospora Crassa“ jsem neviděl – proto ji ani neuvádím. Jak píši – pokud je to jiná, než mnou uvedená houba, pak byla ovlivněna prostředím… Viděl jsem již toliko roztodivných tvarů, barev, … Například díky elektrolýze v jedné laboratoři utvářeli z plísní portréty.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

tak to jsem jakživ neviděl a jestli, tak to nebylo na chlebu, ale na romadůru ;q

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Nechceš E-čka v surovinách pro chleba. Musíš se smířit s občasnou plísní a chléb vyhodit. Horší je, že ten chleba jíš a plíseň tam třeba sice je , ale není ještě zřetelná. Barva není podstatná !!!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
talka

Plíseň jde ze všeho odstranit; ještě se nikdo z toho zbytku neroznemohl a dělá to – pokud vím – kdekdo!!! (Lékařské stanovisko.)

před 3180 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek