Nejlepší oleje na smažení jsou řepkový a slunečnicový, případně rafinovaný olivový. Já osobně používám řepkový, protože hned po olivovém oleji má nejlepší poměr mastných kyselin typu omega –3 k typu omega-6.. Zajímám se totiž o zdravou výživu.
0 Nominace Nahlásit |
Používám také řepkový z těch důvodů co annas.Ale teď mi říkala
kamarádka,že začala používat rýžový olej – je sice dražší,ale
méně se přepaluje a prý ho tolik při smažení neubývá.
http://www.bylinnyzazrak.estranky.cz/clanky/ryzovy-olej/dietni-olej-bez-cholesterolu.html
0 Nominace Nahlásit |
Nemám zdroj na domácí sádlo, proto používám jen slunečnicový „Gold“. Pravda, dražší, ale lze jej použít i zastudena. Ani jsem si nemusel tolik zvykat, o čemž je vlastně řeč – každý máme jiné chutě ))
0 Nominace Nahlásit |
Na smažení je lepší řepkový – má kritickou teplotu na přepálení
až 240°C.Ale pozor! Když si v nějakém marketu koupíš za pár korun něco
jako řepkový či slunečnicový olej,tak výše uvedené neplatí.Tyhle oleje
jsou vyrobeny uměle! Dobrý olej poznáš snadno.Nechce se mu z flašky
ven.Když to vyteče jako voda,pak je to syntetika.
Doplňuji:
Já osobně dám raději o 20 kaček navíc a koupím dobru řepku.Už kvůli
omega kyselin, kterými se blíží olivovému.Ještě k tomu výše – když
čtu,že obsah tuku je 95 %, tak pak je lepší to dobré sádlo.
Upravil/a: jmhad
0 Nominace Nahlásit |
Na oleji smažím leda tak palačinky, jinak celý život používám rostlinné tuky typu Omega, Ceres Soft a pod. Ty se totiž nepřepalují. Pod bramboráky používám sádlo.
0 Nominace Nahlásit |
Můžeš na něm smažit, ale na opravdu kvalitním (na trhu jsou bohužel
i dost nepovedé výrobky). O řepkovém platí to samé, jen je ještě
zdravější (jak píší kolegové).
Osobně ale dávám přednost vepřovému sádlu a přepuštěnému máslu.
Také používám extra panenský olivový olej (na italskou kuchyni je to
jasná volba).
Doplňuji:
Vyzkoušela jsem různé oleje: rýžový (jak píše Hanny2) – ten je
skvělý, nemá žádnou „příchuťˇ“, takže se hodí na jakékoli
pokrmy; hroznový – ten se hodí spíš na rychlé orestování základu
pokrmu; z vlašských jader (výborný na saláty); Wok olej (pro ty, kteří
rádi asijské pokrmy – je tam ale dost česneku); „červený“ –
s tymiánem, romarýnem, paprikou a pepřem (perfektní na barvu – rychlé
orestování „bezbarvých“ kuřecích prsou)…
Upravil/a: Damiana
0 Nominace Nahlásit |
Nevím jak kdo,ale my používáme pouze slunečnicový. Například řepkový nám tak trošku smrdí!
0 Nominace Nahlásit |
Slunečnicový ke smažení samozřejmě slouží…ale ten zde vychvalovanější řepkový, který je také vhodný je obvykle levnější…ale já osobně ho nepoužívám, protože mi docela dost smrdí a na chuti je to také poznat…
0 Nominace Nahlásit |
Hanny, děkuji za tip. Podívám se v prodejně zdravé výživy a vyzkouším. Jednou jsem si koupila konopný ole (lisovaný za studena), nejhnusnější „pokrm“, který jsem kdy jedla.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |