Strčila jsem do trouby velikonoční zvířectvo a klasicky, jak to vyžaduje každý recept, to strčila do předehřáté trouby. Až potom jsem si uvědomila, že na těch keramických formách psali, že se to musí dávat do studené trouby. Takový pečení si nedovedu představit, snad jedině dát formy nahřívat do trouby prázdný a pak, když se trouba s formama nahřeje, tak je vyndat a nalít těsto do horkých forem. I varný sklo, u kterýho se to taky „nesmí“, dávám do předehřátý. Stalo se někdy někomu reálně, že mu taková forma horkem praskla, nebo jsou výrobci zbytečně opatrní v pokynech?
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? da ny, aliendrone, Filip84, Disraeli před 260 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Strkám ,
😛
sklo, keramiku, zhruba 50 let.
Mám formu na bábovku po tchyni (4. rok), ona ji používala
přes 50 let, stejně, jako já (studenou, do rozpálené trouby).
Nikdy e nic nestalo, pozor se dával, aby se rozpálené
sklo či keramika prudce neochladila......
Žádné podobné pokyny, o kterých píšete u skla (Simax),
ani keramických forem (bábovky, beránek, zajíc, zapékací
mísy a misky aj.), jsem v návodu na použití, NIKDY neměla.
Radu, o které píšete, jsem zaslechla v nějakém TV pořadu o pečení 😉
4Kdo udělil odpovědi palec? Syd, Dochy, aliendrone, Filip84
před 260 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tož může popraskat glasura a / nebo prasknout ta mísa, forma atp.
To máš, jak římský / bosenský atp. hrnec. Ten je keramický, ale taky musí do studený pece. To není o „instrukcích výrobce“, to je věc stará, jako Imperium Romanum samo. Namočíš tomu „Deckel“, to víko, vrazíš do toho, co chceš dusit, konfitovat, pošírovat nebo péct, dáš do pece, zapneš a dusíš / pošíruješ / pečeš / konfituješ. A holky se pak divějí, že já mám římskej hrnec od puberty! 🙄👌😃
0
před 260 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nepoužívám to, ale rodinné semetriky v tom dělají velikonoční beránky, bábovky apod. Pokud jsem si všiml, tak těm formám vkládání do horké trouby vůbec nevadí.
Jenže…
Jejich formy jsou prastaré, z dob, kdy se dělaly zpravidla věci tak, aby FUNGOVALY! Tedy neekologicky, genderově neprogresivně, s uhlíkovou stopou, navíc BEZ solárních panelů – zkrátka BEZ pravdy a lásky. Tedy úplně JINÁ kategorie produktů, než ty současné. U těch bych se raději držel instrukcí výroce (kdybych spadl z VELKÉ výšky na hlavu a koupil si je). 😉 😁 😁
0
před 260 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nikdy jsem to neřešil, standardně se forma i stěstem strká studená do
předehřátě trouby. Žádný takový pokyn jsem neviděl.
Forma by to měla zvládnout, vzhledem k tomu, že jde o ohřev horkým
vzduchem a zářením by neměla dostat tak prudký šok, aby praskla. Ponořit
horkou formu do studené vody, nebo naopak, to je pak o něčem jiném. Voda je
schopna dodat nebo odebrat teplo natolik rychle, že to může nádobí
odnést.
0
před 259 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Filip84>>> No já nwm, tohle není moje parketa. Ale… Pokud se
KERAMICKÁ nádoba MUSÍ vkládat do studené pece/trouby etc. (aby se
nepoškodila), tak…
Nemůže to být tím, že se soudruhům z DDR o5 „něco nepovedlo“? 😉
Já si to neumím jinak vysvětlit. (U soudobých EKO kdesicosi krámů mne to
ovšem nepřekvapí, viz odpověď.) 😁
aliendrone: No, keramiku musíš, je to tak už od římských dob. A nesmíš ji rychle ochladit – jak napsala dany. Jinak praskne.
Nevím, já tomu technicky až tak nerozumím 😅, já to nepotřebuju vědět – proč, mi stačí vědět: takto. 🤷♀️🙄
Drap | 1709 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |