Pokud sem četl ten článek správně, tak nejde o to mít odpracovaná
léta, ale zaplacené pojištění za ta léta, je to tak? A jak se pak
počítá důchod, kdyby to bylo dnes?
Doplňuji:
Drap: Jasně, ale co když ti budou nějaký léta chybět? Co když přijde
v 65 letech cigán, ukáže se že nemá odpracováno ani rok ale bude mít na
kontě peníze a zaplatí si zpětně 35 let (nebo kolik to v tý době bude)
pojištění, dostane důchod? A jestli jo tak z čeho mu ho spočítaj?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 4250 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Samozřejmě, pokud pracuješ tak platíš i sociální. Pokud si budeš platit jenom minimální pojištění, budeš mít i minimální důchod.
0 Nominace Nahlásit |
Takže jak píše Hlada i kdyby jsi si jenom platil tu nejnižší povinnou sazbu po celý život tak se ti důchod nemá z čeho počítat a dostaneš ten státem garantovaný nejnižší důchod.
Nedá mně to. Na netu se píše, že se Romům počítá důchod z průměrné mzdy, ale nevím kde by to bylo zakotvené. V důchodovém zákoně to není. Podle mně platí pro ně to co píši výše.
0 Nominace Nahlásit |
Jo jo,budem muset splnit podmínku odpracovaných let a k tomu mít zaplacen stanovený a neustále se zvyšující počet let sociálního pojištění,takže jistější je si šporovat a nespoléhat na stát.
0 Nominace Nahlásit |
Článek je psaný hloupě, populisticky. Dobu pojištění dosáhnou s rezervou i vysokoškoláci. Kdo se o pojištění stará, nemá problém. Přihlásit se k pojištění zpětně nelze, takže příklad s cikánem nepřichází v úvahu. Spíš mi vadí nezapočítání doby studia a péče o malé děti. Osobně jsem proti zvyšování důchodů. Nemám zájem celoživotně platit vyšší pojistné. Své peníze si dokážu sám zhodnotit lépe.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4249 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Z minimální mzdy možná vycházel autor článku.
Minimální důchod je 3.100 Kč měsíčně (základní výměra 2.330 Kč + nejnižší procentní výměra 770 Kč).
Důchodové pojištění lze zpětně doplatit maximálně za jeden rok.
Pokud by někomu scházelo 10 let pojištění, mohl by jeden rok doplatit
zpětně a dalších 9 let by ještě musel pojištění platit.
Zdroj:
ČSSZ, nejčastější dotazy:
http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bF32F8E92-38CC-465D-BCDD-1A62B86C1B5E%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-duchodove-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#duchodove172
Vychází se z minimální mzdy. Tady píší že 5 810 peněz.
http://www.finance.cz/zpravy/finance/370117-jaka-bude-v-roce-2013-minimalni-a-maximalni-penze-/
mosoj: jo a jak je to teda s tím mým příkladem? pokud někomu bude chybět deset odpracovaných let ale už bude v důchodovým věku, tak stačí jen někde doplatit pojištění za těch 10 let a další měsic už mu přijde regulérní důchod?
Pokud to jde doplatit ( to já nevím) tak ano. Ale výše důchodu bude vypočítána podle pravidel jaká jsem napsal.