Když k ledu přidáte sůl, klesne jeho teplota tání. Co bylo nyní 0°C, je teď dejme tomu –20°C. Ale jak to funguje? Prostě přidáte sůl a najednou nemáte tající led o 0°C, ale máte tající led o –20°C? Proč se tak stalo? Čím ta sůl napomohla k tak drastickému snížení z hlediska molekulové fyziky?
Zajímavá 0 před 3794 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Příčinou je disociační („rozpouštěcí“) teplo. Sůl (NaCl) patří mezi látky, které při disociaci spotřebovávají teplo – jsou i jiné látky, například plyny nebo bezvodé soli, které za normálních okolností tvoří hydráty, ty při disociaci naopak teplo vydávají.
0
před 3794 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2650 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1356 | |
aliendrone | 1181 | |
zjentek | 1077 | |
Kelt | 1014 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |