Avatar uživatele
anonym

tvrdy syr gouda holandsky

nač se použiva,jeho vyroba

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5596 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dandi

… a vybaví se vám Holandsko. Bochníky a koule lahodných tvrdých sýrů doplňují kamínky mozaiky typických symbolů Holandska.

Nelze je přehlédnout – specializované prodejny, stejně jako stánky na trzích či oddělení sýrů v potravinářských obchodech upoutají každého.
Němými svědky holandské sýrové historie jsou vážní budovy, které naleznete v mnoha městech. Tradice ožívají při sýrových trzích, z nichž nejznámější se konají v Alkmaaru, Edamu či Goudě.
Vesničky Gouda a Edam daly názvy dvěma nejznámějším sýrům. Jak je od sebe rozeznáte? Gouda má většinou tvar kola se zaoblenými okraji, hmotnost 4–20 kg, zatímco pro Edam je typickou formou koule vážící 1,7 kg. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma druhy je v tučnosti: Gouda je tučnější, zatímco Edam má být sušší a tužší.
Nejlépe se se sýry seznámíte při návštěvě některé ze sýrových farem, během které se seznámíte s výrobou sýry od A do Z. Prohlídku můžete poté zakončit koupí některého ze sýrů.

TIP

Ochutnejte holandskou verzi eintopfu – stamppot. Toto pro venkovské holanďany velmi typické jídlo je stále populární. V hospodě si k němu objednejte jedno z dobrých, lehkých místních piv. Ke kávě ještě zkuste další specialitku – vaječný koňak Advocaat.

Zdroj: http://www.ho­landsko.cz/gas­tronomie-holandsky-syr/eknete-syr.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lencis

Výroba goudy

Výroba goudy začíná při dodávce mléka do mlékárny, kde se prověřuje ohledně obsažených látek a čistoty. Poté v zásadě následují tyto kroky:

  • Přidání syřidla a mléčné kyseliny ke sražení mléka;
  • míchání sraženého mléka, tak vzniká sýrová sraženina;
  • sýrová sraženina tuhne (sestává z tuku a kaseinu), syrovátka odkapává;
  • poté se sýrová sraženina vkládá do forem, lisuje;
  • vložení do solné lázně;
  • pak sýr odpočívá ve zracím skladu, kde se rozvíjí chuť.

Výše uvedené pracovní kroky probíhají podobně u výroby každého plátkového sýra. Zajímavé však je, kde je rozdíl, který pak ovlivňuje jeho kvalitu. Zatímco v mnoha sýrárnách je výroba automatizována, několik málo poskytovatelů ještě sází na ruční výrobu: sýrová sraženina se ještě míchá ručně (takže je možno každou část ošetřit individuálně), hmota se do forem vkládá manuálně. Během skladování mistr neustále prověřuje, do jaké míry se sýr již rozvinul.

Ke kvalitativním znakům prémiové goudy mimo jiné také patří, že v mase jsou patrné krystaly (směs bílkoviny a fosfátů). Ty sýru dodávají příjemný „pocit na skus“. Odbourávání bílkovin kromě toho vede k tomu, že v sýrovém mase již není tak dobře vázána vlhkost. Tak se u déle zrající goudy vylučují „sýrové slzy“.

Tipy do kuchyně

Mladá gouda je oblíbená jako obloha na chleba. Čím je zralejší, tím je její použití v kuchyni zajímavější: po třech až šesti měsících skladování se hodí na pizzu, sýrové toasty nebo k zapékání zeleniny. Skladuje-li se šest až osm měsíců, vyniká dobře v nákypech a gratinovaných pokrmech – všude tam, kde je důležité pomalé tavení a intenzivní kořenicí síla.

Osm až dvanáct měsíců zralou goudu je možno na jemno nahoblovanou použít jako pikantní oblohu na chleba nebo nastrouhanou k dochucení krémových polévek a omáček.

Zraje-li sýr ještě delší dobu, začíná se hmota drobit a není ji již možno krájet na plátky. Kousky chutnají samotné, nejlépe se sklenkou vína, piva nebo s čistou pálenkou. Nastrouhaný se podává k těstovinám nebo používá jako přísada do pečiva s výraznou sýrovou chutí.

více zde:

Zdroj: http://www.gas­trotrend.cz/7-clanky-rubriky/7-potraviny-kuchyne/974-gouda-klasika-v-mnoha-variantach.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
alenka901

Pravý Holandský Sýr Gouda

Farmářský sýr a pochází z holandského města Gouda. Farmářský sýr, to znamená, že je výráběný přímo na farmě, bez chemických přísad a z kvalitního čerstvého mléka tamních soukromých krav. Proto má sýr ojedinělou plnou chuť, která je typická pro pravý Goudský farmářský sýr a zároveň je známý po celém světě. Sýr má obsah tuku kolem 50% a je bohatý na vitamíny a kalcium. Vyjímečně zdravý je i kozí sýr, pochází také z Goudy a je vyroben z pasterizovaného mléka, protože kozí mléko bez pasterizace, se rychle kazí.
Trvanlivost a uskladnění

Sýr je prodáván tradičním způsobem – jak se u nás říká – „čerstvě od nože“. Je ručně odkrojen a zabalen do speciálně vyrobeného balicího papíru na sýry. Sýr, který je tímto způsobem zabalen, se dá bez problémů uskladnit v lednici 2 týdny. V případě kdyby náhodou vznikla předce jenom nějaká plíseň, nebojte se, po odkrojení nevhodné části můžete dál sýr bez problémů konzumovat. Sýry mají z hygienických důvodů parafínovo-plastikový obal. Tento obal odstraňujte, poněvadž je nepoživatelný, ale kůrka pod obalem již ano.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

na jídlo

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek