Avatar uživatele
Damiana

Zkoušeli jste zadělat těsto s majonézou?

Dneska mi jedna paní říkala, že používá neochucenou majonézu jako základ do třeného těsta. O kynutém na koblihy už jsem slyšela, ale na bábovku?
Nebráním se žádné zajímavé novince – btw, jsou to našlehané žloutky s olejem, tak asi, proč ne…
Znáte to někdo? Je to dobré?
Případně – Kolik jí dát, aby to nebylo moc mastné?
Doplňuji:
To, co píše Sůwa je přesně to, na co jsem myslela, tam ta přidaná vejce nejsou. Mě se právě další vajíčka k té majonéze zdála už moc. Zkusím to, a díky všem:-)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, johana 56, hanulka11, hanny 2, Sůwa, briketka10 před 4307 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

dělám bábovku a je moc dobrá podle tohoto receptu

2 lžíce kakaa
200ml cukru
1 pomeranč šťávu i kůru /dobře omýt/
1/2 hrnku solamylu
1/2 hrnku hladké mouky
250 ml majolky
5 vajec
1 vanilkový cukr

klasika -cukr s vejci šlehat a postupně přidávat ingredience , část těsta melírovat kakaem

Doplňuji:
není to omyl- ty vejce tam jsou pěkně je našlehej s cukrem a kůrou a šťávou z pomeranče .....neboj se toho bábovka je skutečně dobrá – peče se na 170st cca 50minut

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

zkus dát té majolky menší dávku,
než oleje nic nepokazíš bude to asi
stejné..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Sůwa

Bábovku s majolkou jsem dělávala kdysi, ale tu kuchařku ještě mám, je z roku 1964:
150 g neochucené majonézy + 150 g cukru + 300 g ph mouky + citronová kůra ( tehdy ještě citrónová ) + 1/4 – 1/3 l mléka + 1 pr. do peč. Majonézu, cukr a citr. kůru smíchat a postupně přidávat střídavě mléko a mouku, v poslední dávce s pr. do peč. Těsto husté asi jako na lívance, peče se zvolna ve formě asi hodinu 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sevos

Manželka dává majonézu do bábovky běžně

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Sůwa

Já už tu bábovku nedělám, protože máme vychytanější předpis, který je jednodušší : 2 hrnky ph mouky prosát s 1 pr. do peč. + 1 hrnek cukru + 2 vejce + 1/2 hrnku oleje + mléko podle potřeby. Smíchat sypké, přidat mokré, promíchat. Tohle těsto používám nejen na bábovku, ale i v poloviční dávce na různé další moučníky – bublaninu ( třeba i s hroznovým vínem bez pecek ), Míša řezy, dorty a dokonce i na Muffiny. Dá se přidat kakao, hrozinky, čokoláda, záleží jen na fantazii. Dokonce lze i vlnit v MW v silikonové formě.

před 4307 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Já vám, ženské, nevím, ale díval jsem se na tatarku, která je z majonézy (majonézu zrovna doma nemám) a tam je napsáno ve složení 3,2 hmot. % pasterovaná vejce a 1 hmot. % pasterovaný žloutek. Dobrá, odhadnu obsah téhož v čisté majonéze na přinejlepším 2× více – tedy 8 hmot. % a dostal bych z toho, že jedno vejce je obsaženo v cca 750 g majonézy (průměrně velké vajco má 55–60g), což je odhaduju skoro litr… takže bych z těch dodatečných vajec vůbec neměl křeč 🙂 pochopitelně mluvím o prodávané majonéze, ne takové, kterou si vyrobíte doma.

před 4307 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

hanulka11: Takže ještě vejce? Tolik?

před 4307 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

já nejsem hanulka, ale aby ti stačila forma na
tolik těsta co + 5 vajec je mi taky divný :O ale
třeba joo ..

před 4307 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek