Avatar uživatele
anonym

Znáte druhy oleje a jejich využití?

Znám
řepkový (prý je to jeden z nejhorších olejů, k čemu je dobrý?)
rostlinný – využití
slunečnicový – využití
znáte nějaké lepší zdravější? kokosový je prý taky nezdravý
ale co mě nejvíc zajímá je že u složení u rostlinného oleje je napsáno složení: řepkový a slunečnicový olej (takže rostlinný je složen z řepkového a ze slunečnicového oleje?)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bataluma před 2713 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Mýlíte se, řepkový olej je z hlediska omega kyselin lepší než slunečnicový.

Podobná otázka zde byla, vysvětlovala jsem složení olejů z pohledu omega kyselin.

Můžete najít v odkazu.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakou-alternativu-zvolit-abych-do-sebe-dostal-ty-dulezite-omega-3-mastne-kyseliny-kdyz-ryby-moc-nemusim

Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.

Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže chrání srdce.

Na vaření můžete použít řepkový, slunečnicový nebo směs. Existuje i olivový na vaření. Moje známá na vaření slaného i sladkého jídla používá kokosový olej, který údajně zanáší cévy. Takže jen minimální množství. .

Jinak většina ostatních se používá za studena, třeba do salátů.

K doplnění vaší otázky v diskusi.

Projděte si seznam olejů, které vydrží nejvyšší teplotu. Jenže smažit na některých není vhodné, třeba mandlový se používá v kosmetice.

Možná méně zdravé, ale v poslední době se doporučuje smažení na sádle. Řepkový olej také snese vyšší teploty, nebo obyčejný olivový. Ještě přepuštěné máslo.

https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Co je na tom zvláštního? Řepka i slunečnice jsou rostliny.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Kokosový, konopný, avokádový, kukuřičný, sojový, lněný, bodlákový, arganový, palmový…

Zdroj: http://recepty­.bydleniprokaz­deho.cz/rozma­nite-druhy-rostlinnych-oleju-pro-zdravi-i-chutnejsi-vareni.php

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Známe a podrobně ......... ;)
Používáme s mírou, v minimálním množství.
Nejzdravější je olej řepkový, dále olivový.
Jsou to jediné 2 zdravé oleje pro kuchyňské účely.
http://www.olej­nadzlato.cz/vliv-repkoveho-oleje-na-zdravi-cloveka/
Slunečnicový olej má velmi maký podíl Omega3 oproti omega6, tedy nic zdravého, také se, jako ostatní oleje podílí na devastaci cév (v takových se pak snadno usazuje cholesterol).
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/repkovy-olej/
Sledujte podíl SAFA, MUFA, PUFA v olejích a tucích.
(nebezpečí hrozí u nadmíry SAFA/SFA.....)
http://www.stob­klub.cz/clanek/jak-se-lisi-jednotlive-tuky-a-oleje-ve-slozeni-mastnych-kyselin-/
Smažte na sádle, přepuětěném másle, nebo přidejte k řepkovému oleji lžíci sádle.
Vyhněte se obloukem kokosovému oleji/tuku (dobrý jen v kosmetice)a palmovému.
http://tadesco­.cz/proc-prestal-pouzivat-rostlinne-oleje-vsem-doporucuji/

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sil123

Taky třeba Olivový, velice zdraví i Kokosový olej – ten je dobrý i na nastartování ketozy…, já kupuji v bio kvalitě tady: https://www.bio-detox.cz/cz-kategorie_446216-0-bio-kokosovy-olej.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

A jaký je prosím vás nejzdravější na smažení na pánvy?
na osmažení cibulky, kuřecího plátku, nebo na uvaření míchaných vajec

před 2713 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kristýnary

Ahoj, podle mě je na smažení nejlepší řepkový nebo slunečnicový olej, který je za studena lisovaný. Já si kupuji řepkový olej z https://www.fa­bioshop.cz/ a musím říct, že s ním má jídlo úplně jinou chuť, takže rozhodně stojí za vyzkoušení.

před 1766 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Na smažení v pánvi či kastrolu je nejzdravější sádlo nebo jednodruhový, řepkový olej, případně se sádlem.
Plátek masa můžete upravit na teflonové pánvi zcela bez tuku.
S malým množstvím oleje (sádla, másla – to se snadněji připauje a nyní stoupé jeho cena).
Do míchaných vajec přidat trochu másla nebo nic.
Pod cibulku: sádlo, máslo (oba tuky dohromady), trošku řepkového oleje…
Plátek masa je vhodné upravit na „grilovací/ste­akové“ pánvi , zde:
https://www.ma­ll.cz/panve-grilovaci

před 2712 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek