Avatar uživatele
Kepler

Co je to přepuštěné máslo?

Často v receptech narazím, že se má použít přepuštěné máslo. Jak se připravuje a proč musí být přepuštěné?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? gagaga, marci1, Gestas, independent před 2467 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Přepuštěné máslo je máslo rozehřáté do tekutého stavu a opětné ztuhnutí. V rozpuštěném stavu se z povrchu hladiny odstraní ten sajrat ( syrovátka) co je na povrchu!!!!
Přepuštěné másle je trvanlivé a nemusí být v chladničce!!! Hlavní důvod proč se to dříve dělalo. Jestli to má vliv na chuť nějakého jídla nevím, ale vzhledem k tomu že se určitá složka ( syrovátka) odstraňuje tak může být. Přepuštěné máslo se nepřepaluje při smažení.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Gestas

Ber to jako názor člověka, jehož kuchařské maximum je, že si dokáže ohřát párky, ale podle mě je to máslo, které se roztaví a pak se nechá ztuhnout.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanny 2

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/P%C5%99epu%C5%A1t%C4­%9Bn%C3%A9_m%C3%A1slo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

To je ghí! ;)

https://cs.wi­kipedia.org/w/in­dex.php?title=Gh%C3%AD­&redirect=no

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Názorné video: 🙂
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=dv4FOZDB4hM

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Jinak také máslo ghí

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/pouzivate-doma-maslo-ghi-delate-si-ho-sami-nebo-kupujete

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/co-je-maselny-tuk

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Ja nejprve cetl pripustene maslo, myslel jsem, že jde o nejakyho bohatyho uchyla! ;()

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Vyrozuměl jsem, že hlavním smyslem přepouštění másla je zbavit jej vody, zvýšit jeho trvanlivost a zabránit jeho přepalování při smažení. Myslíte, že to taky zabrání jeho žluknutí? Znáte to, po delší době, i když je normální máslo uchováváno v ledničce, vytvoří se na povrchu nepěkná žlutější vrstva.

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Já nvm ale „žluknutí“ tuku je jeho oxidací a tak bojim bojim, že ti časem žlukne i přepuštěný máslo, pokud se dostane do kontaktu se vzduchem, i když to přepuštěný ti asi nezoxiduje tak brzy. Vysvětlit proč neumím ;)… vlastně umím- na to přepuštěný máslo totiž vzduch nepůsobí tolik moc, jako na to máslo! ;()

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Tak ono samotné přepuštěné máslo je tmavožluté až, až. Je to 100% tuk. Takže nekonečnou trvanlivost mít nebude.

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Km odstranění syrovátky stačí ten sběr z povrchu rozpuštěného másla. Není nutné máslo filtrovat. Naše babičky to jinak nedělaly.

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Odpovídám na základě svých znalostí, nikoliv odkazem na Viki.

před 2467 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek