Avatar uživatele
michalds

Způsobuje pití horkých nápojů rakovinu jícnu?

Může způsobit časté popíjení horkého čaje, nebo kafe, v pozdějším věku rakovinu jícnu?

Zajímavá 0 před 979 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nikdy jsem o ničem podobném neslyšel. Proč by to mělo být? To bys potom nemohl ani teplou polévku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
orwell

Ano, časté a dlouhodobé popíjení horkých nápojů může u některých jedinců vyvolat rakovinu jícnu.
Doplnění odpovědi:
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/piti-horkeho-caje-pry-nahrava-rakovine-jicnu/
Samozřejmě že záleží i na dalších vlivech (kouření, alkohol, druh stravy,…) jestli nemoc propukne. Nejedná se o přiměřeně teplé potraviny (nejen tekutiny), ale o opravdu horké. První na ráně je dutina ústní, poté jícen a následně žaludek. Myslím si, že to není žádná novinka, ví se o tom už dlouho a nijak mě to tedy nepřekvapuje.

Upravil/a: orwell

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) v roce 2016 prohlásily, že pití nápojů při teplotách nad 65 stupňů celsia může zvýšit riziko rakoviny jícnu. Toto prohlášení vycházelo ze studie, která zkoumala vzorek konzumace horkých nápojů v Jižní Americe, Asii a Africe, kde je běžné pít nápoje téměř vařící.

Doktorka Dana Loomis, zástupce ředitele monografického programu IARC, uvedla: „Výsledky ukazují, že pití velmi horkých nápojů je pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu a že je to teplota, nikoli nápoje samotné, co způsobuje problém.“

Je tedy důležité upozornit, že riziko se neváže na konkrétní nápoj (např. čaj nebo kávu), ale na teplotu, při které je tento nápoj konzumován. Poměrně nízká teplota, na které může dojít k poškození, může být překvapivá pro některé lidi, kteří jsou zvyklí pít velmi horké nápoje.

Nicméně, pití horkých nápojů není jediným faktorem spojeným s rizikem rakoviny jícnu. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, konzumace alkoholu, nedostatečné přijímání ovoce a zeleniny a konzumace ořechů a zrn sladících rostlin infikovaných určitými formami plísně. Kombinace těchto faktorů může také zvýšit riziko vývoje rakoviny jícnu.

Pokud máte obavy o své zdraví, měli byste se poradit s lékařem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek