Avatar uživatele
WeeBear

„Zvlněné“ linecké, jak se tomu vyhnout?

Opakovaně se mi každé Vánoce stává, že se mi linecké „zvlní“ > viz fotka http://img.jan­forman.com/ff6hg7­.JPG , když se trochu zadívate. Cukroví jako takové chutná výborně, ale přeci jen člověk jí i očima a vizuální podoba je důležitá. Netušíte, jak tomu zabránit, či kde dělám chybu? Peču klasicky na 170–180°C, zkoušela jsem několik receptů a pokaždé stejný výsledek. ☹

Díky za rady,
W.
Doplňuji:
Nene, sodu ani prášek do toho necpu.
Zrovna tyto jsem pekla podle receptu zde http://www.re­cepty.cz/recep­t/linecke-cukrovi-5581 (akorát máslo jsem zaměnila za Heru), nikdo, kromě mě, s tím evidentně neměl problémy, tak opravdu nevím, co dělám špatně.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? manon, johana 56, hanulka11, Damiana, Illines, zzzzz před 4351 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Tak tohle se mi ještě nikdy nestalo. A to dělám všechno jen od oka! Vycházím z předpisu 3 – 2 – 1. Mouka – tuk – cukr. Mám nějaký starodávný recept 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru. 1 celé vejce a jeden žloutek. Ale stejně to přesně nedodržuji, jen se tím nějak podvědomě řídím…Těsto zpracovávám rychle, studenýma rukama a když nemusím, tak ani nenechám „rozlepkovávat“ v lednici. Také nepodmoučuji při vyvalování, ale používám dvě fólie.
Jestli se ti tam příliš nerozpustil ten tuk…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Moc do toho nevidím, ale nemáš to těsto přepracované? Máti říká, že těsto na linecké je výjimka, hněte ho rukama a ono se má zamíchat jen tak, aby se spojilo, jak už z toho začíná ten tuk „vypadávat ven“ a cítíš ho na prstech, tak už to je špatně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Mám starý recept (snad po pra pra babičce) :40 dkg hl.nouky,25 dkg másla,14 dkg moučk.cukru,1 celé vejce,1 žloutek,ci­tronová kůra.Zatím se vždy povedlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
manon

Dělala jsem už různé . Znám 30–20–10, různé drobné odchylky, jen se žloutky i s celým vajíčkem…na tom moc nesejde.
Zajímavé je, co říká cochee… A pak mne ještě napadá opačný extrém – promícháno málo, zůstávají místa s více tukem a může to takhle „bouřit“, dělat bubliny :) Co si z toho vybereš, nevím :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

tak to jsem ještě neviděla a fakt mi není 20cet.....
to vypadá jakoby byl v těstě prášek do pečiva nebo nějaká soda nebo co tam dáváš?????
Doplňuji:
ty suroviny by měly mít všechny stejnou teplotu
pokud dáš ztuhlý tuk z lednice ,tak se špatně zpracuje a mohlo by to být tím- ať přemýšlím jak přemýšlím nejde mi to na rozum …

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

V předpisu mi chybí aspoň jeden bílek a skutečně jsem na toprecepty našla podobný předpis s jedním celým vejcem:
http://www.to­precepty.cz/re­cept/5933-linecke-testo/
Sice už nepeču, ale určitě jsem nikdy nezadělávala linecké těsto jen se žloutky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

tak na strojní lis a srovnat..... Ale pokud to linecké dobře chutná,tak bych to neřešil. To,že to je rovný nebo křivý na chuti ani nepřidá ani neubere.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Hera je smněs oleje a vody, možná je jí tam v poslední době víc. Ačkoli dnes to už není jisté ani u toho másla..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
WeeBear

Díky za každou radu, zkusím to podle vás ještě jednou, ale pokud se mi nepovede ani teď, tak jsem s lineckým asi skončila, ačkoli ho miluji. :(

před 4351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

Ještě mě napadlo – dávat do hodně vyhřáté trouby!
Taky držím palce:-)

před 4351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

tak držím palce – pak dej vědět , jak to dopadlo

před 4351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

Já tedy heru nedávám , používám máslo II – jinak je to stejný recept jako dělám , ani nenechávám těsto odpočívat a dělám hned a netuším tedy proč je máš takto nafouklé- i když těsto někdy nevyválím tak na tenko ,stejně se mi nenafoukne

před 4351 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hanulka11

Nevím Sůwo- nedávám bílek

před 4351 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek