Opakovaně se mi každé Vánoce stává, že se mi linecké „zvlní“ > viz fotka http://img.janforman.com/ff6hg7.JPG , když se trochu zadívate. Cukroví jako takové chutná výborně, ale přeci jen člověk jí i očima a vizuální podoba je důležitá. Netušíte, jak tomu zabránit, či kde dělám chybu? Peču klasicky na 170–180°C, zkoušela jsem několik receptů a pokaždé stejný výsledek. ☹
Díky za rady,
W.
Doplňuji:
Nene, sodu ani prášek do toho necpu.
Zrovna tyto jsem pekla podle receptu zde http://www.recepty.cz/recept/linecke-cukrovi-5581
(akorát máslo jsem zaměnila za Heru), nikdo, kromě mě, s tím evidentně
neměl problémy, tak opravdu nevím, co dělám špatně.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? manon, johana 56, hanulka11, Damiana, Illines, zzzzz před 4351 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tak tohle se mi ještě nikdy nestalo. A to dělám všechno jen od oka!
Vycházím z předpisu 3 – 2 – 1. Mouka – tuk – cukr. Mám
nějaký starodávný recept 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového
cukru. 1 celé vejce a jeden žloutek. Ale stejně to přesně nedodržuji, jen
se tím nějak podvědomě řídím…Těsto zpracovávám rychle, studenýma
rukama a když nemusím, tak ani nenechám „rozlepkovávat“ v lednici.
Také nepodmoučuji při vyvalování, ale používám dvě fólie.
Jestli se ti tam příliš nerozpustil ten tuk…
0 Nominace Nahlásit |
Moc do toho nevidím, ale nemáš to těsto přepracované? Máti říká, že těsto na linecké je výjimka, hněte ho rukama a ono se má zamíchat jen tak, aby se spojilo, jak už z toho začíná ten tuk „vypadávat ven“ a cítíš ho na prstech, tak už to je špatně.
0 Nominace Nahlásit |
Mám starý recept (snad po pra pra babičce) :40 dkg hl.nouky,25 dkg másla,14 dkg moučk.cukru,1 celé vejce,1 žloutek,citronová kůra.Zatím se vždy povedlo.
0 Nominace Nahlásit |
Dělala jsem už různé . Znám 30–20–10, různé drobné odchylky, jen
se žloutky i s celým vajíčkem…na tom moc nesejde.
Zajímavé je, co říká cochee… A pak mne ještě napadá opačný
extrém – promícháno málo, zůstávají místa s více tukem a může to
takhle „bouřit“, dělat bubliny :) Co si z toho vybereš, nevím :)
0 Nominace Nahlásit |
tak to jsem ještě neviděla a fakt mi není 20cet.....
to vypadá jakoby byl v těstě prášek do pečiva nebo nějaká soda nebo co
tam dáváš?????
Doplňuji:
ty suroviny by měly mít všechny stejnou teplotu
pokud dáš ztuhlý tuk z lednice ,tak se špatně zpracuje a mohlo by to být
tím- ať přemýšlím jak přemýšlím nejde mi to na rozum …
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
V předpisu mi chybí aspoň jeden bílek a skutečně jsem na toprecepty
našla podobný předpis s jedním celým vejcem:
http://www.toprecepty.cz/recept/5933-linecke-testo/
Sice už nepeču, ale určitě jsem nikdy nezadělávala linecké těsto jen se
žloutky.
0 Nominace Nahlásit |
tak na strojní lis a srovnat..... Ale pokud to linecké dobře chutná,tak bych to neřešil. To,že to je rovný nebo křivý na chuti ani nepřidá ani neubere.
3Kdo udělil odpovědi palec? manon, elektrikář, johana 56
před 4351 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hera je smněs oleje a vody, možná je jí tam v poslední době víc. Ačkoli dnes to už není jisté ani u toho másla..
0
před 4348 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Díky za každou radu, zkusím to podle vás ještě jednou, ale pokud se mi nepovede ani teď, tak jsem s lineckým asi skončila, ačkoli ho miluji. :(
Já tedy heru nedávám , používám máslo II – jinak je to stejný recept jako dělám , ani nenechávám těsto odpočívat a dělám hned a netuším tedy proč je máš takto nafouklé- i když těsto někdy nevyválím tak na tenko ,stejně se mi nenafoukne
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |