http://extrastory.cz/byl-chleba-za-socialismu-lepsi-nez-dnes-budete-prekvapeni.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu jak to vidíte vy, BYL, nebo NEBYL chleba za socialismu lepší než dnes? Díky
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, zjentek před 2513 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Nezáleží na socialismu nebo kapitalismu. Záleželo na pekárně a to
platí i dnes.
Ne každý chleba je chutný. Stejně kupuješ to co je v tvém dosahu.
Rohlík se dal jíst i druhý den, to neoddiskutovatelné a to nemluvím o ručně dělaných rohlících či houskách. To ovšem sahám hodně dozadu.
Upravil/a: mosoj
9Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, ivzez, Mc Merkurion, zjentek, da ny, kodl67, aliendrone, anonym, Klendy
před 2513 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Jasně že byl! Za komančů bylo všechno od „A“ jako ALKOHOL po „Ž“ jako ŽENSKÝ mnohem LEPŠÍ. Sakra – teď mi docvaklo, že někdo by to s ohledem na nedávnou kauzu se smrtícím chlastem a obecný úpadek morálky (nejen žen) vzít doslova VÁŽNĚ, takže jinak…
Ano, obecně se vyráběly hodnotnější potraviny. Což ale neznamenalo, že na stole si měl něco „lepšího“. Pamatuju, že jednou jsem z chleba vytáhl hlavu potkana, jednou zase švába… NE, nebylo to často, ale tohle se mi opravdu stalo. Navíc bylo možné např. koupit ZKYSLÉ mléko (v případě, že nastal logistický zádrhel a mléko když KONEČNĚ doputovalo na krám, bylo jaksi „unavené“ – to víš, mléko kysne, takové už prostě mléko je – ne jako dnes, kdy „něcojakomléko“ necháš na stole 3 dny a NEZKYSNE, OMG xixixi!!!) A vůbec – pokud to vezmu čistě teoreticky/papírově, tak žrádlo za soudruhů BYLO MNOHEM KVALITNĚJŠÍ, v praxi to už mohlo vypadat úplně jinak – přesně jak jsem popsal.
Pokud se ptáš na můj osobní vjem/porovnání…, je to už dávno, navíc jsem byl mladý a to je pak VŠECHNO fajn, s přibývajícím věkem se prostě obvykle pamatuje to lepší, takový efekt růžových brýlí, chápeš? OK – takže bez okecávání – ano, za komančů chléb chutnal lépe a rozhodně tolik nenadýmal. ;) :D :D
5Kdo udělil odpovědi palec? Drap, Mc Merkurion, zjentek, kodl67, anonym
před 2513 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Byl, i z pekárny vydržel delší dobu, zabalený jen v plátěném
ubrousku…
A je, když si ho doma upeču podle dědovy rodinné receptury, kterou nesmím
ošidit.
Pokud kupuji, dávám přednost výrobkům z malých soukromých pekáren.
Chuť a kvalita chleba není o tom, jestli ho peče socialista, kapitalista
nebo domorodec na kamenech.
Článek objektivně zdůvodňuje, že všechno souvisí s kvalitou surovin,
technologií a poptávkou. Možnost výběru ze široké nabídky druhů chleba
nemusí vždycky znamenat kvalitu.
0 Nominace Nahlásit |
Nejenom chleba, všechno bylo lepší, nemuseli jste dělat pro západní vydřidušské kapitalisty, nebyli nezaměstnaní, bezdomovci, zločinci byli trestáni a nikdo nám necpal uprchlíky :D
0 Nominace Nahlásit |
Já si to pamatuju jinak. Obyčejný chleba byl nanejvýš stejné kvality
jako ty nejhorší dnešní. Jen „vejražka“ byla o něco lepší. Za
opravdu dobrým chlebem jsem jezdil jako kluk 6 km daleko do jedné vesnické
pekárny, kde byl vedoucím bývalý znárodněný majitel. Možná mám jen
štěstí, ale dnes mám v okolí několik menších pekáren, které mají
opravdu dobrý chleba.
Ostatní potraviny byly v zásadě kvalitnější, ale třeba KAŽDÁ tlačenka
obsahovala kůže se štětinami, brrr…
0 Nominace Nahlásit |
Byl. A nejen chleba. A to z jednoho prostýho důvodu- za „totality“ byl v zaměstnání na práci ČAS!
Dnes chce pekař nabízet chleba jako produkt, ale NEMÁ ČAS nechat uzrát kvásek. A tak ten produkt bez zralýho kvásku, kterej se dnes často prodává, nazve také chlebem. A kontrolní úřady nic netrápí.
Neplatí to jen u kvásku, u piva ležáku to platí dvojnásob-
v pivovaru UŽ VŮBEC nemaj čas nechat ležák ležet, jak jako?,gde jako?,
jakýpak ležení? Kdo bude jako platit nějaký ležení??? Šup s ním do
prodeje. Řezník ti bez uzardění zase prodá čerstvě zbouraný maso (nač
by zrálo, šak ten DOBYTEK byl zralej dost) a cca95% vín v supermarketech
nemělo čas uzrát. Osobně začínám mít podezření, že většina
dostupných octů (krom octa Pikant z Třebovic) nezrála! Nevím, jak to
dokážou. Že by se to nějak kyselilo? ;)
Takže tady vidíš, že NENÍ ČAS a koho zajímá NĚJAKEJ CHLEBA, když čas
v pekárně jsou peníze?
Takže, zásadní problém zní takto:
DNES mají lidé V ZAMĚSTNÁNÍ tolik POVINNOSTÍ, že na samotnou PRÁCI
už jim nezbývá VŮBEC žádný ČAS! Zlatej KOMUNISMUS, kde ČAS byl
PRIMÁRNĚ vyčleněn na PRÁCI a potom teprve byly ostatní nutné potřeby,
jako je… no raději nic. ;()
Takže si dej suchary a ch*j s chlebem, zjentek.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud se podařilo koupit čerstvý, tak byl lepší. Málokdy se to podařilo…
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, tatanka
před 2513 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Těžko srovnávat. „Tenkrát“ byly v podstatě na trhu chleba klasický
(pšeničnožitný), podmáslový (pšeničný) a „ruský“ černý
„komisárek“. Dnes je jich na trhu „něúrekom“ a tak jde o to, jaký
si koupíš. Výběr velký a taky ceny podstatně rozdílné. Běžný
konzumní bych řekl, že má kvalitu přijatelnou, cena je ale i v přepočtu
na „důchodcovský“ příjem (cca 1:6) cca o 20% vyšší. Tenkrát 2 kg
bochník 5,20, později 6,80 Kč (20,– Kč/1kg), dnes, v marketu 1,2 kg
29,–Kč (24,–Kč/1kg). Ale dostanou se velmi dobré a kvalitní, ale ty pak
stojí 0,8 kg i 32,– Kč (40,–Kč/1kg).
Pro výdělečně činné je přepočet výhodnější, takže i chléb je
levnější jako dřív.
0 Nominace Nahlásit |
Údajně nebyl ten kvalitní zmrazený a později rozmrazený mňam mňam
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 2513 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Už je „zamčeno“ a já přišla až nyní a neodolala jsem … :D
Dříve se běžně v průmyslových pekárnách nepeklo tolik druhů chleba,
jako je k mání dnes.
Nerozpékal se mražený/chlazený chléb, ani rohlíky, či jiné pečivo.
Vzpomínám na exkurzi v pekárně, v 5. třídě. Ty skvělé rohlíky…
Mňam. Dnes, ani z menších (zdejších) pekáren nemají tu skvělou chuť.
A nejdou dokola loupat :(.
Ten nejobyčejnější chléb (veka) byl chutný, vydržel, neplesnivěl!
Chladl v ošatkách a na dřevě…
Záleželo na pekaři, surovinách, pečení (i z el. továrních pecí byl
skvělý chléb), i rozvozu čerstvě pečeného chleba (předčasná
manipulace s horkými pecny zničila chuť chleba, tuhý, jakoby se srazil) a
mnoho dalších faktorů ( dříve i házení, bouchánís přepravkami)
ovlivňovaly jeho chuť.
Když přivezli do obchodu nebo známí chléb z Božího Daru nebo z Kraslic,
to byl „svátek“ (dnes, i z těchto míst, je sice chutný, ale není to
ono :().
Jeden se zbaštil hned a druhý pecen, ten už se „šetřil“… 🙂
Někde je chybička…
A mouka, to už bude také o něčem jiném než ještě v 70. a
80. letech. Záleží na na jejím druhu, původu, semletí a
skladování…
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |