Avatar uživatele
DIH

celozrnné pečivo

Jaká je vlastně příčina toho že to pravé celozrnné pečivo vydrží déle než normální bíle? Je to tím že v celozrnném pečivu pracují ty zrna.??

Zajímavá 0 před 4041 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

nie, je poctivo upečené z hrubých múk viacerých druhov (viacerých zŕn).

pokiaľ si kúpite celozrnné pečivo/chlieb v supermarkete, nekupujete celozrnné pečivo, ale biele pečivo zafarbené a doplnené nejakými zrnami – takže je to to isté, ako biely chlieb/pečivo.

a poctivé celozrnné pečivo/chlieb má iné vlastnosti, ako priemyselne na páse vyrábaný akože chlieb/pečivo.

takže príčina je v poctivých surovinách a v poctivej práci.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Záleží hlavně na tom, jestli je celozrnné, ale vyráběné stejným zůsobem jako běžné, nebo celozrnné z poctivého těsta a ještě třeba za použití kvásku apod.

Pokud si koupíte třeba celozrnnou kaiserku, kterou měli někde ve skladu a pak jí jen rozmrazili a rozpekli. Nevydrží Vám o moc déle než bílá.

Je -li ale skutečně poctivě udělaná, pak právě bakterie, žijící ve slupkách těch zrn, brání do značné míry vzniku plísní a dalších procesů kažení. V bílé mouce už jsou slupky zrn odstraněné, takže i bakterie chybí. Proto také kváskový chléb vydrží třeba i 2 týdny, protože kvásek je vyroben z celozrnné mouky právě díky oněm bakteriím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Krakis

Arygnoc má pravdu,jen doplním , že neprodané pečivo se nechá ztvrdnout a v rámci šetření se znova rozemele a přidává do nového pečiva.Proto taková ,, kvalita ''

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek