Avatar uživatele
Leonidas

Čím je způsobeno, že mají některé potraviny vyšší glykemický index?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, Kepler před 2633 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Jsou takového složení, že po konzumaci a trávení následuje rychlý vzestup glukózy v krvi, vstřebávání probíhá snadněji. Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Glykemick%C3%BD_in­dex

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briketka10

Potraviny, po kterých budete mít brzo hlad, jsou ty, které mají vysoký glykemický index.

http://www.vim­cojim.cz/maga­zin/clanky/o-vyzive/Pozor-na-hladove-potraviny---poradi-vam-glykemicky-index__s10010x­7990.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lota

„Výsledná hodnota GI je závislá na celkovém složení a způsobu přípravy jídla. GI se podstatně sníží, když sacharidové jídlo navíc obsahuje bílkoviny, tuky a vlákninu.“ Jednoduše, je to o složení, a pak také o tom, jak danou potravinu připravím/zkom­binuji s jinou/konzumuji.

Zdroj: https://www.slim­ming.cz/glyke­micky-index-co-to-je-a-jak-vam-pomuze-pri-hubnuti/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

Aj em sory, ale briketka10 vůbec neodpověděla na položenou otázku…

před 2632 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Největší vliv na hodnotu GI má obsah cukrů – platí pravidlo čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, zejména glukozy, tím vyšší je hodnota GI (cukr do čaje, limonády apod.). Naopak vyšší obsah polysacharidů (škrobů) hodnotu GI výrazně snižuje. Dobrými příklady jsou rozdíly hodnot GI u celozrnného a obyčejného pečiva. (nízká x vysoká hodnota).

před 2631 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Já jakožto dlouholetý diabetik to samozřejmě všechno vím, to ale nemění nic na mé předchozí poznámce, na kterou jsi odpovídal 🙂

před 2626 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek