Pražmo je obec.
Nemáte na mysli rybu pražma?
Pražma neboli doráda je menší mořská ryba.
Doplňuji:
Podle staročeského slovníku je správný název pražma (pražmo se
používá jen nářečně).
Pražma – pražené klasy nebo zrna nedozrálého obilí; obilná zrna vymnutá z klasů; první obilí, ovoce, úroda.
Proto jsem uvedla i rybu.
Stč. slovník
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Z nedozrálého obilí (nejčastěji z ječmene) se pražením na rozpáleném pekáči dělalo tzv. pražmo (též brašno). Toto jídlo se často připravovalo v čase před sklizní, kdy nové zrno ještě nedozrálo a staré zásoby byly již téměř vyčerpány. Pražmo byla velmi vydatná strava, bohatá na bílkoviny a vitamíny, kterou se člověk dokázal snadno zasytit, zvláště v kombinaci s mlékem, ale konzumace obilí před sklizní nebyla při nejistých výnosech raného středověku příliš vítána. Bylo to též obřadní jídlo připravované např. pravidelně v den letního slunovratu. Jako pražmo se též někdy uvádí i jídlo z praženého obilí zralého
Zdroj: http://www.curiavitkov.cz/prace22.html
0 Nominace Nahlásit |
Panenko,děkuji.Už zase nemám. Něco jsem vám dodala,ale stále mně body scházejí.Snad vynahradím později.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |