Avatar uživatele
Kepler

Co je to „vepřová pečeně“?

S tímto označením se občas setkávám v supermarketech a nemám tušení z které části čuníka to vlastně je. Znám jenom tohle rozdělení: plec, kotleta, kýta, bůček, žebro, lalok, koleno a možná ještě další, ale co je to pečeně?

https://pixaba­y.com/cs/photos/pra­se-vep%C5%99ov%C3%A9-maso-1805416/

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Hufnágl před 1687 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Kotleta

https://www.prochaz­ka.cz/cs/recep­ty/veprove-maso/deleni-masa/
https://zena.ak­tualne.cz/vol­ny-cas/panenka-plec-lalok-krkovicka-znate-druhy-veproveho/r~i:ar­ticle:772784/
https://www.sou­horky.cz/ftp/u­cebnice/pv/ma­so/vepr.htm

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Vepřová pečeně se nachází z obou stran podél páteře mezi kýtou a krkovičkou. Setkat se s ní můžete také pod názvem karé, hřbet, kotleta nebo pečínka. Poskytuje velmi chutné a poměrně libové maso, které se skvěle hodí na minutky. 🙂

https://www.ma­kro.cz/o-makro/maso-a-drubez/veprove-maso/pecene

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

extrémně libové maso tuším někde od zad…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hufnágl

Lepší než odkazy je foto (vlastní): https://beta.ctrlv­.cz/5Eal
Vepřová pečeně je od 6 obratle vpravo.
Vykostěná pečeně, s řetízkem : https://beta.ctrlv­.cz/Zuis

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Zeptej se paní, až bude říkat, že udělá vepřo, knedlo, zelo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Hufnágle, hele… jako dobrý… Ale kdo z neznalých z těch fotek pozná, z kama to maso je? A druhá věc, popsat by se měla vzhledem k tělu zvířete, ne jak leží na stole. A nakonec… jak pečeně vypadá, když ji vyndám ze zvířete víme asi všichni.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Hele, Edison… to maso je z prasete a pokud jsi poznal, že tam je i krkovička, tak určitě víš, kde se nachází. U ocásku určitě ne!

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Na obou tvých fotkách je pěkný flák masa. Z toho nikdo neznalý fak nepozná, z kama je. Čéče… proč se asi kreslej ta schémata… hmmmm????

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Masa bylo opravdu dost, a to jsi neviděl krkovičku. https://beta.ctrlv­.cz/LOzH
Mne témata nezajímají-rozpůlím prase, vím kde co je. Jistě, taky jsem věděl kulový, ale léta praxe…

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

No právě… A teď je potřeba to ukázat neznalému. Třeba mě… Já si taky našel obrázek z kama je kerý maso. Bo mě normálně zajímá spíš na talíři, než v celku.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Edison: dobré odkazy, dík. Já měl za to, že kotleta je s kostí. To, co jsem koupil, bylo bez kosti, takže asi jde o kotletu bez kosti.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jde o postup. Pokud vezmeš klasicky celej ten kus masa i s kostí a rozdělíš na plátky podél žeber, jsou to kotlety. Když pak z těch plátků odstraníš kost, jde o kotletu bez kosti. Ovšem když vezmeš celej ten kus masa i s žebry, vykrojíš ten sval v celku, zůstanou žebra v celku a PEČENĚ… v celku… určená k pečení, což jednotlivé kotletky se pečou prostě hůř.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

@Edison: … skoro správně, až na to, že ta pečeně vcelku může bejt i s kostí a pak je na ní i kus panenky, když nejni řezník vykuk …

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jo, je to tak. Pešeně je v podstatě vyřízlý ten sval od kosti. Zůstanou žebítka se zbytky masa… Kuuuurňa… vyudit… křen, hořčice… a pořádně si v tom vymatlat papuli… Mňam!!! Nebo doořezat a něco z toho udělat… pokud jsou žebra vyuzená, tak poblívčičku, šunkofleky…

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Já jsem z toho právě nadělal Wiener schnitzelen, jen jsem odpreproval tučné části s částmi masa (to bude na guláš). Taky dobrý.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Hufnágl má pravdu. Vídeňák – pouze telecí.
Ale co se týče „šnyclu“ z vepřovýho, upřednostňuji krkovici bez kosti. Je to šťavnatější než z těch libovějších částí.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Vídeňský řízek se dělá s telecího!

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

No nevim… šnycly z pečeně… a ještě to vořezat… Nebude to suchý? A na guláš odřezky? Já ti nějak nevím… Hele… já fak nevařim… vůbec… Nebaví mě to a hlavně… fak to neumim… 😁

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Já jedu na libový, takže pro mně i ty řízky z pečeně 😉 Jo chápu, že většina lidí se při té představě bude kroutit, ale zkrátka každej jsme jinej.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

To máš pravdu, kotletka není moc dobrá jako řízek, ale pokud se prošpikuje uzeným špekem… a odřezky jsou na gulášek špica. On si někdo představuje odřezky jinak.

před 1687 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek