smazáno a je to v diskuzi…bod máte všichni,páč se do takových kravin vůbec pouštíte…
0 Nominace Nahlásit |
Na této stránce je odpověď. Zkuste se podívat.
http://scienceworld.cz/fyzika/hadanka-je-tezsi-kilogram-peri-nebo-kilogram-zeleza-4290
Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/zkuste-odpovedet-na-tyto-otazky
0 Nominace Nahlásit |
Já bych řekl, že možná i to železo :) Ono to peří půjde dost brutálně slisovat.
0 Nominace Nahlásit |
Je pravda, že v peří se skrývá spousta vzduchu, takže se při jeho slisování objem o hodně zmenší, nicméně neřekl bych, že by to nakonec mělo mít ten objem menší, než železo … alespoň doufám, protože jsem tím argumentoval u otázky, jestli je těžší kilo železa nebo peří :D
Těžko říct, ptáme li se na kilo peří, tak budeme brát kilo toho peří, a to, že je mezi peřím vzduch nás přece nezajímá (takže takto bude to peří položené na váze vášit více než kilo, ale váha hmoty peří je 1kg a to je podle mě pointa).
Když nad tím přemýšlím takto, tak asi nebude mít peří vyšší hustotu (tedy menší objem při stejné váze hmoty).
Dobře, ale čím více vzduchu v peří je, tím větší OBJEM to přeci bude mít, ne? A věřím, že i kdybychom všechen vzduch vysáli, tak to větší objem, než železo mít nebude. Muselo by to přeci mít větší hustotu, než železo a to se mi nezdá.
K Vaší odpovědi – tady neřešíme váhu … Pokud bychom hmotnost řešili, tak to chápu takhle: Čím větší objem, tím větší silou je hmota nadnášena (stejně by to mělo platit pro vzduch, jako pro kapalinu – Archimédův zákon) a tedy, aby na váze měla hmotnost 1kg, musí jí být ve skutečnosti 1kg + hmotnost rovná té síle, kterou je nadnášena.
Ať je tam kolik vzduchu chce, objem peří přece bude pořád stejný – nemůžete započítávat ten vzduch jako objem peří.
Tady jste to trochu popletl:
Větší hustota – menší objem při 1kg
Nižší hustota – větší objem při 1kg.
Jo, pravda, omlouvám se, správně mělo být:
… i kdybychom všechen vzduch vysáli, tak to MENŠÍ objem, než železo mít nebude.
Už bylo na mě trochu pozdě :D
Hoši, dala jsem Vám oběma bod, i když jedna odpověď bude zřejmě špatná. Nějak jsem se špatně orientovala ve zdroji.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |