Záměrně nepíšu japonskou, čínskou kuchyni, ale Orient jako takový. Co dělá orientální jídlo tím orientálním? Které ingredience tam nesmí chybět a naopak, co by kuchař z Orientu nikdy do připraveného pokrmu nedal?
Zajímavá 0 před 3011 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Orient je poměrně velký pojem. Zahrnuje jak Vámi zmíněné Japonsko a Čínu tak celou obrovskou oblast od Blízkého Východu, přes Indii, která je sama o sobě velice pestrá, po státy jako je Laos, Vietnam, Thajsko… a každá z těchto zemí zahrnuje i jiné stravovací návyky a tradiční potraviny.
Blízký Východ jsou země převážně arabské nebo alespoň muslimské.
Tady platí, že by kuchař ze zásady nepoužil vepřové maso nebo jiné druhy
mas, které považují muslimové za nečisté. Tyto národy mají naopak
v oblibě sladké a pikantní chutě. Klasikou arabské kuchyně je tahini
(sezamová pasta) a hummus (směs z cizrny nebo jiných luštěnin). Kuskus a
blugur nejsou úplně zdejší, pocházejí ze Severní Afriky, ale protože
i ta je arabská, patří i ony na Blízký Východ.
Indie je naopak převážně hinduistická, ačkoliv je tu směs různých
vyznání. Hinduismus naopak povoluje vepřové, ale zakazuje hovězí maso.
Některé směry a vyznání v Indii jsou vegetariánské. Co ale dělá Indii
Indií je koření a jeho směsy – kari a jiné, ale také kokos a jiné
druhy ovoce.
Zadní Asie je, zjednodušeně řečeno, podobná Číně – tj. nudle, rybí
omáčky, sojová omáčka.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, tatanka, JájsemRaibek, dubraro
před 3011 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Orientální kuchyně (blízký východ) má zálibu v hodně sladkých a hodně kořeněných jídlech. Co se týká masa, nedá si tam vepře, protože je to podle muslimů nečisté zvíře.
3Kdo udělil odpovědi palec? brillant, tatanka, JájsemRaibek
před 3011 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože se pletu mamce v kuchyni, vím, co dává do orientálních
jídel.
Třeba kuskus, barbeque, cardamon , kořeni Ma's – vepřové a mnoho
dalších ingrediencí. Stačí se podívat na netu, kde je spousta
vynikajících receptů.
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 3011 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dle mě urcite bazalka
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 3011 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V orientálních jídlech bývá hodně zeleniny, jen lehce tepelně
upravené.
A co by kuchař do orientálního jídla nikdy nedal, je rostlinný olej.
V zemích, kde se lidi dožívají dlouhého věku, ať už je to ve
středomoří, v Japonsku nebo Tibetu, jedí tam velmi tučná jídla. Ať už
tučné maso, mléčné výrobky, máslo ghee. Olej, to je výmysl vegetariánů
a v poslední době, kdy je planeta přelidněná, také výmysl, který má za
účel nasytit více lidí. Avšak naši předkové, divoši, aboriginci by si
tučné živočišné potraviny nedali vzít.
http://stalemladi.cz/nejmasovejsi-jed-repkovy-olej-ukroji-nam-10-let-ze-zivota/
1Kdo udělil odpovědi palec? JájsemRaibek
před 3002 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
"Pojem Orient zahrnuje země Blízkého, Středního a Dálného východu. Místo na východě, kde vychází Slunce.
Blízký východ zahrnuje Arabský poloostrov a jeho okolní státy
z jihozápadní Asie a severovýchodní Afriky.
Střední východ je obecné označení pro blíže nevymezené státy jižní
Asie.
Dálný východ zahrnuje státy východní a jihovýchodní Asie.
–
Jako starověký orient označujeme starověké civilizace od 4. tisíciletí
př. n. l. do 7. století n. l.: Palestina, Sýrie, Fénicie, Malá Asie,
Mezopotámie, Íránská vysočina, starověký Egypt a Arábie."
Učivo DEJ
tatanka: dobrá odpověď, ale ne na zadanou otázku. Tazateli se jednalo zřejmě jen o Blízký Východ.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |