Avatar uživatele
zjentek

Co se stane se zakysanými mléčnými produkty pár týdnů po jejich expiraci?

Proč si myslím, že podmáslí, kefír, kyška, jogurt/lassi, zakys. smetana a několik podobných produktů bez příchutí jsou řekněme měsíc po expiraci na tom s čerstvostí/po­živatelností pořád stejně, jako před expirací? A mohu se taky nemýlit?

(V lednici mám zapomenuté plato zakysmetany a když jsem jednu z nich po měsíci expirace otevřel, vypadá dobře/zdravě… vlastně od pohledu svádí k tomu ji jíst! Nikde žádná „voda“, žádná jiná žblemta, nic.)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 1346 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Občas se nám také stane, že nějaký zakysaný výrobek v lednici „zazdíme“ a prošvihneme expirační dobu. A tak už jsem spořádal i jogurt cca 2 měsíce po. A pokud je vzduchotěsně uzavřený (nebyl otevřen), vždy byl OK a nikdy jsem neměl ani průjmové problémy. I když jsem si je sliboval, neboť „byla potřeba“. 🙂
Rovněž zakysaná smetana a manželka ji použije pro přípravu omáčky a podobně, nikdy nebyl problém.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Dají se jíst. Trvanlivost těchto produktů zajišťují příznivé bakterie a kyselé pH. Můžeš je proto sníst, i když jsou několik dní prošlé. Ovšem pokud mají výrazně vypouklé víčko, vyhoď je. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1166 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek