Ústav pro jazyk český AV ČR dostal grant na výzkum v oblasti velkých písmen, jehož řešitelkou je PhDr. Ivana Svobodová. V rámci výzkumu ÚJČ připravil jednoduchý dotazník, který má odhalit, jak se k této problematice staví lid obecný. Třeba pomůžete úpravě Pravidel.
Dotazník je anonymní, byl zveřejněný 5. 2. 2012 na stránce O češtině.
Jinak dotazník najdete
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotaznik.html
Doplňuji:
Názor na psaní velkých písmen může vyjádřit kdokoliv – kolonka
Ostatní. Dotazník jsem objevila náhodou, včera vyplnila a odeslala. Chtěla
jsem, aby i ti, kteří na dotazník nenarazili, přispěli k úpravě
pravidel.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? quentos, vagra, aramah, kapka, iceT, dědapetr, Drap, Lucijej, redy, štamgast, anonym, zjentek před 4623 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Test jsem měl bez chyby, na pravidlech bych neměnil nic – na ta stávající jsem si zvykl, změny by způsobily jedině zmatky. Některé varianty navrhovaných změny přímo bijí do očí.
0 Nominace Nahlásit |
Tak jsem ten dotazník konečně dodělal. ÚJČAV má asi slabý hosting nebo dotazník vyplňovalo mnoho lidí zároveň. A nějaké změny bych provedl…
0 Nominace Nahlásit |
Já si o velkých písmenech myslím, že se hůře čtou a paradoxně nevím proč, se užívají k nadpisům a názvům, upozorněním, kterých bychom si měli všimnout.
Zároveň by se docela hodily na dopravních značkách – návěstích a směrových tabulích. Na západě už na to dávno přišli.
0 Nominace Nahlásit |
Prošel jsem dotazník a souhlasím s quentosem, včetně reakcí
v diskuzi.
Co mne jen zarazilo, je vyplnění oborů zcela v závěru, kde je jasně
patrné, že dotazník je určen pro bohemisty, redaktory a další odborné
profese. Tzn., že subjektivní dikce „pro lid obecný“, je poněkud
zavádějící a dezinterpretující.
Takže mi jaksi uniká souvislost se zdejší laickou komunitou, kde je jediný
emeritní bohemista, který už dotazník (měsíc starý), dávno vyplnil.
ÚJČAV má vlastní adresář respondentů a o Odpovědích.cz není
v zadání ani slovo.
(Nebo to má tazatel jako privátní vedlejšák z fondu grantu?)
Doplněna:
ad annas, v závěru je 8 různých jazykových profesí a jako poslední je
sice Ostatní (jenže v prováděcím komentáři upřesněno, jako „ostatní
jazykové profese ve výčtu neuvedené“). Stejně tak v seznamu a okruhu
respondentů odborné veřejnosti, pro něž byl dotazník speciálně
vypracován.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4623 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Quentosi, zcela s Vámi souhlasím. Psaní některých vícemístních názvů vypadá strašně a nemá žádnou logiku. Jsem zvědavá, zda se některé změny promítnou v připravovaných pravidlech.
Díky. Pokud je řeč o „navrhovaném“ psaní víceslovných názvů, ano, taky se mi zdálo, že logiku postrádá. Zdá se mi – a doufám, že to není profesionální deformace – jako by se v některých případech inspirovali psaním velkých písmen v angličtině (které je oproti češtině vyloženě primitivní – píše v názvech všechna písmena velká kromě předložek a členů); jako by snad sami neviděli, že češtině by tato pravidla nesvědčila ani v nejmenším…
Co jsem to udělala, že se text objevil 2×!!! Angličtinu neumím, takže nedovedu porovnat. I když některé vazby převzaté z angličtiny mě štvou – třeba příslovce na konci věty, nebo tvar „je to o počasí“, nikoliv „kvůli počasí“.
ač anglista, taky mě to štve, ovšem méně než zahlcování germanizmy, kterému jsme museli čelit předtím…
Je to pravda. Němčina ovlivnila víc češtinu v minulosti, nejen v odborných názvech, ale i v běžném vyjadřování.
Quentosi, zcela s Vámi souhlasím. Psaní některých vícemístních názvů vypadá strašně a nemá žádnou logiku. Jsem zvědavá, zda se některé změny promítnou v připravovaných pravidlech.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |