Vyloupala jsem staré ořechy a mají takovou podivnochuť – jde s tím něco dělat? Děkuji, Monika.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, johana 56, badisko, marci1 před 4213 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dá se s tím udělat to,že je hodíte na kompost. Ořechy, hlavně vlašské, nevydrží léta, jak se lidé mylně domnívají ..obsahují tuky a oleje, které žluknou, doba je závislá na skladování. Jíst žluklé tuky je nebezpečné a před tím vás chrání právě ta změna chuti. To je ve stručnosti nejčastější příznak změny chuti u ořechů ,)
0 Nominace Nahlásit |
Hořkost vlašských ořechů může být nebezpečná. Někdy totiž signalizuje to, že jsou plody napadeny plísní a tudíž se mění jejich chuť, nebo jsou žluklé. To ale většinou poznáte podle zvláštní příchuti, která není příjemná. Ty rozhodně nejezte, uškodili byste si. U čerstvých ořechů je určitá míra hořkosti normální a zdrojem této nepříjemné chuti je slupka. Některé odrůdy ořechů jsou hořké více, jiné méně a některé téměř vůbec. Takže záleží také na „genetice“ stromu, z něhož ořechy sbíráte.
Hořkou příchuť však můžete minimalizovat tím, že čerstvě nasbírané ořechy vyloupete ze skořápek a ještě mokré a napůl syrové je usušíte v troubě. Poměrně rychle, při teplotě kolem padesáti stupňů. Toto rychlé usušení jim prospěje a nebudou nahořklé, zůstanou spíše sladké.
Takto upravené vydrží asi dva až tři měsíce ve sklenici, chcete-li je
skladovat déle, je lépe dát je do sáčku a nechat zamrazit.
Doplňuji:
A jinak je prej upect v troube ze to spravi chut …tak tam par hodte a
uvidite…:D
Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/tipy-pro-dobrou-chut-orechu/
Upravil/a: badisko
0 Nominace Nahlásit |
Chuť se vylepšit nedá a nechutné ořechy (jakékoliv) je nejlepší
vyhodit. Ani v pečivu se chuť nespraví. Naopak, kdybyste je použila,
vyhodíte nakonec i to, co z nich upečete.
I na tržnici a v obchodě, když ořechy kupuji, tak raději ochutnám, do
čeho chci investovat. Kolegyně kdysi takhle na tržnici ořechy koupila a
vyhodila je potom všechny.
Kdysi mamka dovezla mouku od soukromého mlynáře. Dost dlouho mi trvalo, než
jsem pochopila, že mám nakyslé omáčky a jíšku do polévky kvůli mouce.
Došlo mi to, až jsem upekla z téhle mouky cukroví. Kyselé vanilkové
rohlíčky to byl nezapomenutelný zážitek.
Dobré výrobky jde udělat jen z dobrých surovin.
0 Nominace Nahlásit |
Promiňte, ale pokud by mi nechutnaly, tak bych je nejedla. Staré ořechy mnohdy nejsou k jídlu vhodné.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |