Pufování rozhodně není slovo českého původu, ale pochází
z anglického slova puffed – odulý, opuchlý, které nám napovídá, že
půjde o proces, při kterém dochází k nabobtnávání základní
suroviny.Nejčastěji bývá pro pufování používána pšenice, rýže, žito
a další obiloviny. Tato technologie se využívá pro zpracování většiny
cereálních výrobků, které neodmyslitelně patří do jídelníčku všech,
kteří dbají o svou štíhlou linii a zdravý životní styl (univerzálně
použitelný je např. Racio Bio chlebíček, který si můžete dát nasladko
i naslano).
Jak pufování probíhá?
Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se
dávkuje do expanzní formy pečícího stroje. Pufování je velice složitý
proces, který proběhne během několika málo vteřin. Obilná zrna jsou při
něm lisována za teploty něco málo přes 200 stupňů, tedy jako v domácí
troubě, ale při vysokém tlaku, při kterém se odpařuje vlhkost ze zrn,
která se rychle mění v páru.
Buněčné jádro zrna sice změní svou strukturu, ale zachová si vše podstatné. Formy, ve kterých se pufuje, dokáží ovlivnit tloušťku a tvar výsledného produktu.
Zdroj: http://tn.nova.cz/magazin/zena/dobrou-chut/pufovane-obiloviny-cesta-ke-stihlosti.html
0
před 5489 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |