Avatar uživatele
anonym

Co to znamená pufované chlebíčky rýžové?

Co to znamená pufované chlebíčky rýžové?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5520 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aeva

Pufování rozhodně není slovo českého původu, ale pochází z anglického slova puffed – odulý, opuchlý, které nám napovídá, že půjde o proces, při kterém dochází k nabobtnávání základní suroviny.Nejčastěji bývá pro pufování používána pšenice, rýže, žito a další obiloviny. Tato technologie se využívá pro zpracování většiny cereálních výrobků, které neodmyslitelně patří do jídelníčku všech, kteří dbají o svou štíhlou linii a zdravý životní styl (univerzálně použitelný je např. Racio Bio chlebíček, který si můžete dát nasladko i naslano).
Jak pufování probíhá?
Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se dávkuje do expanzní formy pečícího stroje. Pufování je velice složitý proces, který proběhne během několika málo vteřin. Obilná zrna jsou při něm lisována za teploty něco málo přes 200 stupňů, tedy jako v domácí troubě, ale při vysokém tlaku, při kterém se odpařuje vlhkost ze zrn, která se rychle mění v páru.

Buněčné jádro zrna sice změní svou strukturu, ale zachová si vše podstatné. Formy, ve kterých se pufuje, dokáží ovlivnit tloušťku a tvar výsledného produktu.

Zdroj: http://tn.nova­.cz/magazin/ze­na/dobrou-chut/pufovane-obiloviny-cesta-ke-stihlosti.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek