Odpoveď byla označena jako užitečná
Nedávno jsem o tom přemýšlela. Teď se zřejmě mezi drůbeží drůbky počítají i křídla, nohy, krk atd. . Kdysi to byly jen vnitřnosti. Změna je život …
Proto jsem se podívala do zdrojů a našla toto:
V jednom receptě na rizoto z drůbků uvedeném v denním tisku jsme se dočetli, že k jeho přípravě je potřeba 600 g drůbků a 150 g vnitřností. Návod začínal: Doměkka uvařené drůbky vykostíme, spolu se žaludky a srdíčky nakrájíme na kostky. Podle návodu by to tedy znamenalo, že slovo drůbky zahrnuje krk, nožky, křídla, vnitřnosti pak srdce, játra, žaludky.
Podívejme se na uvedené výrazy blíže. Název vnitřnosti označuje „vnitřní části“ jako srdce, játra, žaludek, ledviny; u větších zvířat i např. brzlík a slezinu. Vnitřnosti nazýváme také jinak droby. U drůbeže užíváme zpravidla názvů zdrobnělých jako srdíčko, ledvinky a také drůbky.
Lidová etymologie si spojila slova droby, drůbky se slovem drobný, proto se někdy také říká drobota. Od původu však souvisí označení droby a drůbky se slovem útroba, s něčím, co je vevnitř. Znamenala tedy slova droby a drůbky totéž co vnitřnosti.
Dnešní stav je však poněkud jiný. Protože přidáváme např. do drůbežího rizota vedle vnitřností i křídla, nožky, krk, začali jsme pod drůbky zahrnovat i tyto části drůbeže. To znamená, že slovo drůbky má širší významový rozsah než slovo vnitřnosti. Nejsou to tedy výrazy synonymní, souznačné, ale také — jak by vyplývalo z návodu — neoznačuje každý výraz něco úplně jiného: jejich významy se zčásti překrývají.
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=21745
drůbky
Některé orgány a části těl získané přijatečním zpracování
drůbeže. Drůbky vnější jsou odseknutá hlava, křídla, běháky a nožky;
drůbky vnitřní jsou žaludek, játra, srdce a krev. Využívají se hojně
v kulinářství (hašé, zadělávané žaludky).
--
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit |
Slováci používajú top isté slovo.
Slovník slovenského jazyka hovorí:
drobky – jedlé vnútornosti, končatiny a hlavy vtákov al. menších zvierat.
prípadne
http://co-to-je.sk/spresne.php?dotaz=droby
0 Nominace Nahlásit |
Droby neboli drůbka jsou ty části kuřete,
které již není možno dále jinak zpracovat
či prodat – tedy hlava, krk, nohy, játra,
srdce, žaludek. Mnohdy se jedná o
různé odřezky kuřete (kůže, křídla,
biskup, skelet, krk).
Zdroj: www.srecepty.cz/ingredience/kureci-droby
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit |
Internet je opravdu skvěůlý průvodce pro tápající. Na otázku: co jsou droby? Zobrazil třeba tuto informaci:
Droby
Co jsou to vlastně droby. Dle chytrých knih jsou definovány jako
poživatelné části nepatřící do masa v jatečné úpravě. Prostě je to
cokoli jiného od masa než kus flákoty. Obecně mají vnitřnosti
z výživářského hlediska své klady i zápory. Droby a ostatní vedlejší
produkty mají podobnou výživnou hodnotu bez ohledu na to, z jakého
zvířete byly získány, ale obsah jednotlivých živin může být opravdu
hodně rozdílný. V mnoha najdeme vysoký obsah cenných látek (vitaminů či
minerálů), ale na druhou stranu právě ve vnitřnostech se ukládají
těžké kovy. Takže krmit, ale s mírou. Mnoho výrobců přidává
vnitřnosti nejen pro vyvážení krmné dávky u některých vitaminů, ale
i chuťovou atraktivitu, kterou většina z nich oplývá. Takže hurá
na ně.
Doporučuji si konkrétně tento odkaz najít a otevřít. Existují totiž
nejen drůbeží drůbky, ale jsou de facto z každého jatečného
zvířete.
Takže mezi drůbky patří také skelety, hlavy, oháňky, krky, křídla,
uši, mozek, býčí koule, dršťky, plíce, játra, ledviny, srdce, žaludek.
Prostě všechno, co není právě kus masa.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |