Avatar uživatele
Andělé

Dobrý den.Prosím,jsou vejce čerstvá nebo stará,když se po uvaření špatně loupou?

Dostali jsme domácí vejce.Po uvaření na tvrdo se mi špatně loupe skořápka.Kdysi jsem slyšela,že jestli se špatně loupou,jsou (a to si právě nepamatuju),stará nebo naopak čerstvá. Prosím jak to tedy je?
A po jaké době se vejce mohou konzumovat,když je dostanu v den,kdy je slepice snesla.Prý se takto čerstvá vejce nesmí hned jíst,až po nějaké době,nevíte kdy? Děkuju:-)
Doplňuji:
V dětství jsem jezdila na vesnici,mí rodiče a většina příbuzných odtamtud pochází a vzpoměla jsem si,jak babička říkala,že se čerstvá vejce nesmí ihned konzumovat.Ale přít se nechci,je možné,že pravdu neměli.Děkuju všem za odpovědi:-)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? vagra, flodur, Lucy13, iceT, Kerberus, johana 56, tom004, dědapetr, Deli před 4920 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Čerstvá vejse se špatné loupou. Nevím, četla jsem, že nejzdravějši jsou vejce, které se konzumují do 2 dnů po jejich snesení.

Jenže to přichází snad jen v úvahu u chovatelů slepic.
Doplňuji:
Oprava – vejce, která se … čerstvá vejce…

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lucy13

Dobrý den, jsou to čerstvá vejce, která po uvaření se těžko loupou. Pokud nemáte starší tak stačí když při vaření čerstvích vajec přidáte trochu octa, nebo sůl, vejce jdou pak lépe loupat. Jinak, pokud budete mít čerstvá vejce tak se dají vařit po dvou dnech a půjdou krásně loupat. Čerstvá vejce můžete jíst klidně ten den kdy je slepice snese. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

V životě jsem neslyšel,že by se čerstvě snesená vejce nesměla jíst.V jakém stavu je vejce poznáte snadno.Stačí napustit vodu do hrnce,a vejce do ní vložit.Ta,která se potopí,jsou čerstvá.Ta,která plavou,ale jsou ponořená,lze použít bez problémů.Stáří do 10 dnů.Ta,která plavou,já vyhazuji.A špatně jdou někdy loupat,jak vejce čerstvá,tak,i s­taší.Docela pomáhá,před vložením do vody,propíchnout obě špičky jehlou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Když jdou špatně loupat jsou čerstvá.Stačí na širší straně propíchnout a vložit do vody do které dáme trochu octa a uvaříme a necháme v té vodě vystydnout.tak by měli jít už dobře loupat.
Doplňuji:
Teď mě manželka řekla,že naklepnout na širším konci a do vajíčka fouknout po uvaření,že to také pomáhá.

Upravil/a: dědapetr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ARIS

Špatně se loupou vejce čerstvá, ta starší dvou dnů jdou loupat lépe i když ne vždy.
O tom, že by se nesměla čerstvě snesená vejce jíst jsem nikdy neslyšel a to jsme od babičky která měla velký chov slepic, pravidelně vejce dostávali. Protože jich bylo někdy mnohem víc než jsme snědli, tak se dávaly do sklenic a zalévaly nálevem. V zimě když slepice tolik nenesly přišly vejce vhod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

bez problému je jezde hned v den snůšky ale jak píšete budou se po uvaření špatně loupat

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ella

čerstvá se špatně loupou, ale i když je koupím v obchodě, tak nejdou některá oloupat a o nich pochybuju, že jsou extra čerstvá…

já na vesnici vyrostla, stejně tak celá moje rodina – devět let jsem jedla vejce od domácích slepic, nehledě na to kdy ho snesly a žiju… takže bych nějakým řečem o tom že „nesmím“ nevěřila.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Pokud se špatně loupou zkuste to ve vodní lázni.Po uvaření je dobré je schladit ve studené vodě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek