Avatar uživatele
Kelt

Dokážete odměřit požadovaný objem kapaliny?

Protože jsem líný si vařit někdy a když nic není, připravuji si kaši. Nasypu odměřené množství do hrnku a zaleji vodou z konvice. Doporučují 150 ml vody 85° C teplé a chvíli míchat. I když jsem chemik a nějaká plastová nádoba se stupnicí doma je, tak se tímto nechci zdržovat. A nevím, zda je nádoba odolná horkým kapalinám, nechci zničit. Tak tam něco naleji, trochu rozmíchám a za chvíli to sbaštím s vědomím, že jsem zahnal hlad. A i kdybych si doma ten objem měřil, v práci odměrku nemám. Bohužel voda se vsákne do prášku, udělá mazlavou hmotu, která pohlcuje vodu, ale množství vody tak nepoznám. Máte nějaké rady, zkušenosti, jak ten objem zhruba odhadnout? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 1724 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Schluker

Muzes polozit nadobu na vahu pred nalitim vody a pak lit, dokud nepribude 150g. Vaha stoji par korun a je to asi nejspolehlivejsi metoda.

Upravil/a: Schluker

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Dobrý kuchař a nejenom kuchař to pozná z praxe podle vzhledu připravovaného polotovaru jídla.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Především nejdřív odměřuju a pak zahřívám. Pro kuchyňskou praxi mi stačí 1 l nádoba se stupnicí, která patří k tyčovému mixéru, a hrnek 250 ml. Pro menší množství mám odměrný válec 100 ml s dělením po 1 ml. Víc nepotřebuju.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

To víš, Kepler zná jak na to, orwell si umí poradit, no a my praktici (s mosojem) to prostě máme „ve voku“. ;) :D :D
NIKDY jsem neviděl brkaši v prášku (a já je RÁD dělám, jakkoliv nejsou tak dobré, jako opravdická z rozvařených brambor, ale kdo se s tím má babrat), která by měla DOBRÝ návod. Ono to platí i obecně, že většina polotovarů určená k zalití vodou (pokud se dodrží přesně předepsaný postup) je spíš nanicoidní a musí se zkoušet pro nejlepší výsledek. Takže jako mosoj se řídím přibližným odhadem a vodu dolévám/vmíchávám tak dlouho, dokud se mi výsledek nezdá optimální. :) ;)

Jinak bych chtěl vypíchnout odpověď Schlukera, protože pomocí nejobyčejnější kuch. digitální váhy (klidně i takové od čongů za 100–200Kč) se v běžné domácnosti dá odměřit voda NEJPŘESNĚJI a to VELICE SNADNO. Váží cca s přesností na 1g – což odpovídá 1ml vody. Odměřit větší objem vody pomocí odměrných válců s přesností na +/- 1–2 ml je celkem opruz (i když obvykle taková přesnost není potřeba), ovšem pokud náhodou je NEZBYTNÉ odměřit přesně např. 743ml VODY, tak přes váhu je to BEST! ;) :)

BTW – to „VODY“ je kriticky důležité, jiné tekutiny mají mírně odlišné hustoty a tam se bez Keplerových či orwellových metod neobejdeš. :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

My matematici s plnou hlavou vzorečků si lehce spočítáme objem nádoby, kterou máme po ruce, resp. potřebnou výšku hladiny v ní. Fyzici ješte berou v úvahu teplotní roztažnost vody 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Vendula1254

Myslím že je nad míru jasné že nikdo nedokáže odhadnout přesně 150 ml. i tak si ale myslím že pokud má člověk alespoň trochu dobrý odhad může se pokusit odměřit z půl litrové nádoby 3/10, z 400 ml. nádoby 3/8 nebo z 300ml polovinu.

před 1724 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek