Avatar uživatele
Spiritus

Jak dlouho trvá než se maso zkazí?

V pátek jsem koupila krásný červený hovězí zadní,celou dobu je v lednici,je už dneska zkažené?A jak to poznám?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? chudst, baghira, anonym před 4839 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
baghira

Pokud nepáchne nebo není oslizlé, tak je OK.
Halasné sdělování, že „u nás je všechno nejčerstvější“ je marketingový trik supermarketů. Konkrétně hovězí maso (ale i jiné) je dobré nechat „uzrát“.

Zrání masa probíhá u masa dle druhů zvířat s rozdílnou rychlostí. Drůbeží maso dosahuje zpravidla vhodného stavu zralosti (chuť a křehkost) již po asi 36 hodinách. Vepřové maso k tomu potřebuje minimálně 3 – 4 dny, telecí maso asi 1 týden a hovězí dokonce 2 – 3 týdny. Během procesu zrání nastává odbourávání struktur svalového vlákna, později i pojivové tkáně svalu. Tyto biochemické reakce jsou vyvolány enzymy přítomnými ve svalu a vedou ke zlepšení křehkosti masa. Čerstvé hovězí maso staré jen 3 – 5 dní je tuhé a nezkřehne ani při normálním obvyklém postupu úpravy.

Zráním masa se také optimalizuje jeho chuť. Vznikající látky však podléhají dalším reakcím. Poklesem teplot na 0 až +1 °C se i tyto chemické reakce zpomalují, ale ne zcela zastavují. Z těchto důvodů by se maso nemělo dále skladovat po ukončení popsaných zracích procesů déle jak 8 dní, u hovězího maximálně 14 dní. Skladování po této lhůtě lze doporučit pouze u zcela libového masa.

Zdroj: http://www.ma­so.cz/hygiena-a-technologie-masa-podrobne.asp?id=9

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek