Štve mě, že si jej nemůžu hned namazat, když jej vytáhnu z ledničky. Nebo snad existuje něco jako Flora light, kde většinu obsahu tvoří zaemulgovaná voda a dá se namazat za každé teploty? Proč sakra neexistuje Sádlo light?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, aliendrone před 1951 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dlouho. Já ho sice nikdy neměl déle než měsíc, obvykle max. týden, to víš, když nesmíš chléb se sádlem a s cibulí, tak si ho dáváš 2× denně! Jak píše Drap, teplota kolem 20°C je ideální na roztírání, při vyšší už je to nemá tu správnou konzisteci.
Jen ho nedrž na přímém Slunci (nejlépe v komoře ve tmě a pod víčkem kvůli případné návštěvě hmyzí brebery, ten xindl je nezničitelný a vleze VŠUDE).
Kupované vydrží určitě ještě déle, než domácí, podobně jako mléko. ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Pokud se jedná o kupované sádlo, je lepší jej skladovat v ledničce.
Domácí škvařené sádlo není tak tuhé a je lépe roztíratelné. To lze
tak týden skladovat při teplotě cca 20°C na temném místě. 🙂
"Delším skladováním sádla v pokojové teplotě sádlo (stejně jako jiné
tuky) žlukne. Žluknutí se urychluje světlem, zejména v místech, kam
svítí slunce. Žluklé sádlo ztrácí typickou vůni, později páchne.
Počáteční změny se projevují v chuti tím, že lahodná chuť se mění
v nepříjemnou, označovanou také jako škrablavou (při polknutí působí
nepříjemně v zadní části ústní dutiny). Při skladování přijímá
sádlo pachy jiných potravin nebo látek.
http://www.receptynamaso.cz/veprove-sadlo/
0 Nominace Nahlásit |
V naší rodině sádlo většinou vydrželo do příští domácí zabíjačky a ty bývaly v roce zpravidla dvě. Hovořím o době kdy se choval sádelnatý typ a prase mělo před porážkou ke dvou metrákům. Vrstva tuku bývala tlustá na čtyři prsty a hrnec s vyškvařeným sádlem pak měl 40 i více litrů. Dnes má vrstva sádla cca 2 cm a při průmyslovém zpracování se používá separace párou. Tomu často odpovídá co do chutě i trvanlivosti výsledný produkt.
Neviem ako u vás prebiehal test životnosti (hlavne doma) škvařeného vepřového sádla u nás nikdy nevydržalo dlhšie než do zjedenia, čo bolo približne v aliendronovej týždennej tolerancii
Jenom bych nesouhlasil s tím, že kupované vydrží dýl. Maximálně
stejně, ale někdy kratčeji. Doma pěkně škvaříš, dokud nejsou škvarky
pěkné. V tom čase už je ze sádla dobře odpařená voda a sádlo vydrží
hodně dlouho, půl roku je minimum.
Dřív bývalo sádlo drahé a aby ho bylo víc, tak se ho část slévala když
mělo ještě víc vody a škvarky nebyly hotové. Takové sádlo se dřív
kazilo, ale dnes snad obchodníci nemají potřebu dělat takové praktiky.
Tak to se mi ulevilo, i když chleba se sádlem a cibulí si dávám jen tak 2× týdně. S máslem je to asi horší, co?
To si piš. Ale prasit si zdraví mazáním másla na chléb je o ničem, na rozdíl od posoleného sádlíčka s cibulí to zase taková dobrota není. ;) :)
Ale máslo prý líp sedí ke kaviáru a ke tvarůžkům. Taky na Wejce se se pak letí jako po másle…
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |