Avatar uživatele
Kepler

Jak dlouho vydrží škvařené vepřové sádlo při pokojové teplotě?

Štve mě, že si jej nemůžu hned namazat, když jej vytáhnu z ledničky. Nebo snad existuje něco jako Flora light, kde většinu obsahu tvoří zaemulgovaná voda a dá se namazat za každé teploty? Proč sakra neexistuje Sádlo light?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, aliendrone před 1951 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Pokud to bude do 20 stupňů vydrží cca půl roku

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Dlouho. Já ho sice nikdy neměl déle než měsíc, obvykle max. týden, to víš, když nesmíš chléb se sádlem a s cibulí, tak si ho dáváš 2× denně! Jak píše Drap, teplota kolem 20°C je ideální na roztírání, při vyšší už je to nemá tu správnou konzisteci.

Jen ho nedrž na přímém Slunci (nejlépe v komoře ve tmě a pod víčkem kvůli případné návštěvě hmyzí brebery, ten xindl je nezničitelný a vleze VŠUDE).

Kupované vydrží určitě ještě déle, než domácí, podobně jako mléko. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Pokud se jedná o kupované sádlo, je lepší jej skladovat v ledničce. Domácí škvařené sádlo není tak tuhé a je lépe roztíratelné. To lze tak týden skladovat při teplotě cca 20°C na temném místě. 🙂
"Delším skladováním sádla v pokojové teplotě sádlo (stejně jako jiné tuky) žlukne. Žluknutí se urychluje světlem, zejména v místech, kam svítí slunce. Žluklé sádlo ztrácí typickou vůni, později páchne. Počáteční změny se projevují v chuti tím, že lahodná chuť se mění v nepříjemnou, označovanou také jako škrablavou (při polknutí působí nepříjemně v zadní části ústní dutiny). Při skladování přijímá sádlo pachy jiných potravin nebo látek.
http://www.re­ceptynamaso.cz/ve­prove-sadlo/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

V naší rodině sádlo většinou vydrželo do příští domácí zabíjačky a ty bývaly v roce zpravidla dvě. Hovořím o době kdy se choval sádelnatý typ a prase mělo před porážkou ke dvou metrákům. Vrstva tuku bývala tlustá na čtyři prsty a hrnec s vyškvařeným sádlem pak měl 40 i více litrů. Dnes má vrstva sádla cca 2 cm a při průmyslovém zpracování se používá separace párou. Tomu často odpovídá co do chutě i trvanlivosti výsledný produkt.

před 1950 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Neviem ako u vás prebiehal test životnosti (hlavne doma) škvařeného vepřového sádla u nás nikdy nevydržalo dlhšie než do zjedenia, čo bolo približne v aliendronovej týždennej tolerancii

před 1950 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

Jenom bych nesouhlasil s tím, že kupované vydrží dýl. Maximálně stejně, ale někdy kratčeji. Doma pěkně škvaříš, dokud nejsou škvarky pěkné. V tom čase už je ze sádla dobře odpařená voda a sádlo vydrží hodně dlouho, půl roku je minimum.
Dřív bývalo sádlo drahé a aby ho bylo víc, tak se ho část slévala když mělo ještě víc vody a škvarky nebyly hotové. Takové sádlo se dřív kazilo, ale dnes snad obchodníci nemají potřebu dělat takové praktiky.

před 1950 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tak to se mi ulevilo, i když chleba se sádlem a cibulí si dávám jen tak 2× týdně. S máslem je to asi horší, co?

před 1951 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

To si piš. Ale prasit si zdraví mazáním másla na chléb je o ničem, na rozdíl od posoleného sádlíčka s cibulí to zase taková dobrota není. ;) :)

před 1951 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ale máslo prý líp sedí ke kaviáru a ke tvarůžkům. Taky na Wejce se se pak letí jako po másle…

před 1951 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek