Uvedu to přímo na příkladu. O sladkostech se obecně říká, že to jsou „rychlé cukry“ (mají vysoký GI) Když si ale najdete GI např. čokolády, tyčinky mars, twix a podobné tak GI je kolem 45. Proč se tedy řadí do rychlých cukrů? Proč se to neříká třeba o bramborech které mají GI vyšší? Také se tak běžně říká o čokoládě a všem sladkém, že je to rychlá energie vhodná třeba po fyzické zátěži. Není ale rychlejší zdroj energie právě třeba ty brambory nebo pečivo(vyšší GI). Čím víc jsem toho přečetl tím více jsem z toho zmatený. Díky za ujasnění
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4105 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
„rychlost“ cukru a GI sú dva rozne pojmy.
Cukry sa delia na jednoduché a zložené.
Jednoduché (rychlé) cukry (Fruktóza, Glukóza) sa skladajú len z jednej cukrovej molekuly a k ich vstrebávaniu nie je potreba žiadne štiepenie pomocou enzýmov a ich vstrebávanie začína už v ústach.
Ak tieto molekuly sú pospájané reťazcami, vznikajú zložené cukry.
napríklad najznámejší repný cukor sa skladá z dvoch jednoduchých molekúl. preto už patrý do zložených cukrov. Tento konkrétne do disacharidov. Tento cukor sa musí najprv rozštiepiť tráviacim enzymom a až potom putuje do krvi. Už sliny tento cukor dokážu roštiepiť. Preto sa cukrovkárom pri hypoglykemickom šoku doporučuje vložiť pod jazyk kocku cukru. Sliny ho rozložia a vstrebá sa už v ústach.
Zložené cukry (pomalé) obsahujú viac ako 10 jednoduchých molekúl a ich trávenie je najzložitejšie (preto pomalé)
GI je len pojem ako rýchlo sa tieto cukry rozložia na glukozu a následne dostanú do krvi.
GI ovplivňuje aj zloženie potravin a ich vzájomná kombinácia. Čokoláda, twix, mars atd., obsahuje okrem „rychlých“ cukrov ak veľa tuku. Tento tuk zabraňuje ich rychlému vstrebávaniu. Z čokolády sa začne cukor dostávať do 10 minut a vďaka tuku pomalšie preto nižší GI. Brambory bez slupky obsahujú len vodu, škrob a minimálne množstvo tuku a vlákniny. Preto im nič nebrání k ich tráveniu. Takže sa rýchlo strávia, ale docháza k tomu až v tenkom čreve. Ale potom je to fofr. Preto vyšší GI. Avšak ak sa polejú maslom, alebo zapijú napr kefírom, GI sa zníži.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?danasos Nahlásit |
Čím má potravina nižší glykemický index, tým dlhšie organizmus
glukózu v potravine vstrebáva.
Preto sladkosti s vysokým obsahom glukózy sú tzv. rýchle cukry.
Zdroj: http://co-to-je.sk/spresne.php?dotaz=glykemick%C3%BD%20index
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 4104 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |