Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek této potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou. Čím vyšší číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak. Není to totéž, co nízký či vysoký obsah sacharidů a hodnota GI se nepřekrývá ani s hodnotou kalorickou.
další informace a odpovědi ohledně diety pracující s GI na odkazu níže :)
Zdroj: http://www.ordinace.cz/clanek/glykemicky-index/
0
před 5600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Glykemický profil u potravin charakterizuje zvýšení glukózy (cukru) v krvi po požití určitého druhu potravin v určitém čase. Tyto diety jsou důležité především pro diabetiky. Co se týče nadváhy, přece jen je asi důležitější obsah tuků a eventuálně druh v daných potravinách, resp. jejich kalorická hodnota.
0
před 5600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Glykemický index (GI) je definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny. Základní jednotkou je reakce hladiny glykémie na pozřenou čistou glukózu. Glukóza má tudíž GI 100 a potraviny s nižším GI než 100 způsobují pomalejší vstřebávání glukózy z potravy do krve a potraviny s vyšším GI než 100 se z tenkého střeva vstřebávají rychleji než čistá glukóza.
Z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Také potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou přispívat ke vzniku diabetu mellitu 2. typu (stařecká cukrovka).
0
před 5591 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pojem kalorií či joulů je všeobecně známý, méně už je znám pojem glykemický index (GI).Sacharidy tvoří vždy základ stravy a jsou významným zdrojem „paliva“ pro organismus. Jsou nezbytné i pro správné fungování mozku. Pro náš život je tedy potřeba, aby se do buněk dostala glukoza – cukr hroznový, která je zdrojem energie.
Vstup glukozy do buněk umožnuje hormon inzulin, který je vylučován
slinivkou břišní v závislosti na konzumaci potravy s vysokým podílem
sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Po konzumaci potravin
obsahujících sacharidy se tedy zvýší hladina cukru v krvi. V důsledku
toho se začne vyplavovat inzulín, který hladinu cukru v krvi snižuje. Při
správném fungování si tělo hlídá, aby hladina cukru v krvi, tzv.
glykémie, byla pokud možno stálá. Pokud je v buňce málo receptorů pro
inzulin, který umožňuje vstup glukozy do buněk, zůstane nadměrné
množství glukozy vstřebané z jídla v krvi, což provokuje slinivku
k ještě většímu vylučování množství inzulinu, který podporuje
ukládání tuku v těle.
U některých jedinců se naopak glykémie sníží více, než je
optimální – dochází k tzv. hypoglykémii, tj. velmi nízké hladině
cukru v krvi. Ta je doprovázena řadou nepříjemných pocitů – pocítíme
vlčí hlad (hlavně na sladké), žaludek se svírá, nohy podlamují, mozek
přestává sloužit, nemůžete se soustředit, jste nervózní, je vám
nevolno od žaludku, někdy vás začne bolet i hlava. V takové situaci je
obtížné se soustředit na práci a vycházet dobře s okolím. Všechny
myšlenky se točí kolem jediného – „dejte sem něco k jídlu!“,
protože vzniklé nepříjemné pocity lze potlačit další konzumací
většinou sladkého jídla. Tím však opět stoupne množství cukru v krvi a
nastartují se všechny výše uvedené negativní procesy. Celý proces se tedy
stále opakuje, což vede ke zvýšené konzumaci potravy, především pak
potravy bohaté na sacharidy. Navíc doprovodné nadměrné vylučování
inzulínu podporuje ukládání tuků.
Dříve se brala pro ovlivnění hladiny cukru v krvi v úvahu mimo jiné
složitost molekuly. Za „rychlé cukry“ byly brány ty, které měly
jednoduché molekuly (cukr do kávy) a zvyšovaly údajně hladinu cukru v krvi
rychleji než pomalé cukry, kam byly řazeny sacharidy (obiloviny, brambory,
rýže), jejichž složená molekula musela být při trávení chemicky
rozložena na cukr jednoduchý. Glykemický index potravin však není
podmíněn složitostí molekuly sacharidu. Měřením bylo zjištěno, že
některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. To
lze vyjádřit pomocí tzv. glykemického indexu (GI), který určuje, jak
dalece daná potravina vychyluje po její konzumaci hladinu cukru v krvi. GI je
tedy založen na rozdílné hladině cukru v krvi po konzumaci téhož
množství sacharidů v různém jídle. Hodnoty GI se zjišťují
experimentálně, přičemž hodnota GI = 100 je přiřazena glukóze. Čím
vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím
požití rozhoupe hladina cukru v krvi, a tím hůře pro hubnutí. Obecně lze
říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě,
je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně
potraviny s nižším glykemickým indexem. Nutno je též vzít v úvahu, že
každý je jinak citlivý na kolísání hladiny cukru v krvi, a tudíž
výběr potravin s ohledem na GI je pro daného člověka různě
významný.
0
před 5587 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Doporučuji si nekomplikovat život složitými výpočty. Raději se držte pár zásad a ono to půjde i bez speciálních diet.
0
před 5575 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |