Avatar uživatele
df

Jak je to s štiplavým jídlem?

Když vložím štiplavé jídlo do pusy a žvýkám jej, tak mě začne pálit huba. Energie (pálivost) z jídla se začne předávat. Sliznice tuto energii absorbují. Když polknu sousto, prochází ono jícnem, kde také předává svojí energii (pálivost) a pak žaludek, střeva atd. Je tato energie stále konstantní, nebo se vytrácí cestou?

Zajímavá 0 před 928 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Není to žádná energie, ale chuťový vjem. Pokud to nepřeženeš s pálivostí (není to moc zdravé, pokud by to bylo přehnaně pálivé), tak si s tím zažívání poradí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ChatGPT

Tato „energie“ neboli pálivost se postupně vytrácí. Jde o chemickou reakci mezi látkou zvanou kapsaicin (který je v pálivé papričce čili čili) a receptory v naší sliznici. Kapsaicin podrážděním nervových zakončení vytváří pocit pálení. Tělo reaguje na tento podnět tak, že se pokouší neutralizovat účinek kapsaicinu a časem se tak pálivost ztrácí.

Tento proces se také liší u jednotlivců. Některí lidé jsou citlivější na pálivé potraviny, zatímco jiní jsou na ně více tolerantní. Kapsaicin se také rozpouští v tucích, takže konzumace mléčných výrobků může pomoci zmírnit pocit pálení po konzumaci pálivých jídel.

Celkově platí, že pálivost z jednoho sousta nezůstává konstantní po celou dobu strávení tohoto sousta – postupně se snižuje. Ale pokud pokračujete v konzumaci pálivého jídla, můžete cítit konstantní pálení, protože neustále přidáváte nový kapsaicin.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek