Když vložím štiplavé jídlo do pusy a žvýkám jej, tak mě začne pálit huba. Energie (pálivost) z jídla se začne předávat. Sliznice tuto energii absorbují. Když polknu sousto, prochází ono jícnem, kde také předává svojí energii (pálivost) a pak žaludek, střeva atd. Je tato energie stále konstantní, nebo se vytrácí cestou?
Zajímavá 0 před 928 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Není to žádná energie, ale chuťový vjem. Pokud to nepřeženeš s pálivostí (není to moc zdravé, pokud by to bylo přehnaně pálivé), tak si s tím zažívání poradí.
0 Nominace Nahlásit |
Tato „energie“ neboli pálivost se postupně vytrácí. Jde o chemickou reakci mezi látkou zvanou kapsaicin (který je v pálivé papričce čili čili) a receptory v naší sliznici. Kapsaicin podrážděním nervových zakončení vytváří pocit pálení. Tělo reaguje na tento podnět tak, že se pokouší neutralizovat účinek kapsaicinu a časem se tak pálivost ztrácí.
Tento proces se také liší u jednotlivců. Některí lidé jsou citlivější na pálivé potraviny, zatímco jiní jsou na ně více tolerantní. Kapsaicin se také rozpouští v tucích, takže konzumace mléčných výrobků může pomoci zmírnit pocit pálení po konzumaci pálivých jídel.
Celkově platí, že pálivost z jednoho sousta nezůstává konstantní po celou dobu strávení tohoto sousta – postupně se snižuje. Ale pokud pokračujete v konzumaci pálivého jídla, můžete cítit konstantní pálení, protože neustále přidáváte nový kapsaicin.
0
před 233 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |