Instantní čaj neboli čaj z granulí vzniká spařením lístků čaje, aby se vylouhovaly vonné látky. Poté se lístky vyhodí a tekutina se zpracovává na pevné, suché granule odpařením vody, zmrazením nebo filtrací přes membrány.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/rooibos-bez-kofeinu-mohou-pit-i-deti-d7d-/test.aspx?c=453836
0 Nominace Nahlásit |
Instantní neboli rozpustný čaj se vyrábí ještě tam kde vyrostl zpracováním výluhu a odstraněnním vody. Lze to několika způsoby, nejčastější je sprejové sušení, kdy se rozstřikuje koncentrát ve vysoké věži směrem dolů a směrem nahoru fouká horký vzduch. Výsledkem je že dolů sněží hnědý prášek, bez vody. Druhý je systém vymražování Freeze dried, tuto technologii má několik málo firem a jejich kapacita stěží stčí zásobit vyspělé trhy a u nás se neprodává. Nejhorší způsob je třetí, granulace – aglomerace, kdy se čaj smíchá s nosičem (glukozou) a vytvoří velké nafouklé granule, které budí zdání kvality, ale je tomu naopak. Čaje je tam pramálo nebo vůbec, a často je to mícháno s karamelovým kulérem a čajovým aroma, tzn, s čajem to nemá nic společného. Poznáte podle nápisu čajový nápoj /ne instantní čaj/.
0
před 5004 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
No moc se neptejte, většinou ta výroba je taková, že tam nepřijde nic kloudného. Já osobně bych to svým dětem nedal. Kupujeme jim kvalitní čaje od https://www.potravinyarax.cz/napoje-a-bylinne-caje/ a jsme v pohodě. Instantní čaj, to se vůbec ještě dělá? Měl jsem za to, že je to takový relikt devadesátek, kdy to bylo v každé kořence.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |