Avatar uživatele
Kelt

Jak připravit vajíčka na tvrdo? Co doplnit nebo vynechat?

Tak vajíčka na tvrdo asi umí uvařit každý. Já si dám do hrnce vodu, do ní vejce a lžičku soli a dám vařit. Když začne voda vařit, stlumím trochu plamen a přidám lžičku sody. Pak vařím minimálně 10 minut. Po uvaření vylévám vodu a do hrnce přidávám studenou vodu a několikrát to opakuji, až jsou vajíčka ve studené vodě. Pak je tam nechám a nakonec je dám ven. Jde mi o to, abych měl uvařená vajíčka a při loupání neměl na vajíčku ani kousek skořápky. Takže je důležité tam dávat sůl a pak ochlazovat vejce ve vodě? Když nechám vejce v té vodě do rána, nebo nechám na stole, aby postupně vychladlo, bude se také dobře loupat a nezanechá skořápku? Nechci hledat odpověd metodou pokus omyl, ale předpokládám, že odborníci poradí- Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1390 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Pokud chceš dobře loupatelná vejce, nech je pár dní odstát. Čerstvá se loupou bídně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

No, někteří si stěžují, že ačkoliv vaří vajíčka i víc než půl hodiny, tak jsou pořád tvrdá. To je špatně, pak se objevují nevábné zelenomodré okraje okolo žloutků, které způsobuje sirovodík. 10 minut stačí. Přidávat do vody sůl nebo sodu je zbytečné, stačí před vařením propíchnout skořápku na tupém konci, kde je vzduchová bublina. Takhle skořápka při vaření nepraskne. Chladím jen tak, jak potřebuju. Na loupání jsou kupodivu lepší starší vajíčka. U těch čerstvých sloupneš taky kus bílku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
iceT

Vejce po uvaření sliju, pak hrncem zatočím, aby se vajíčka omlátila o stěny hrnce a popraskala skořápka a pustím na ně studenou vodu. Počkám až vychladnou a oloupu. Sůl dávám při vaření.
Loupačky ve studené kuchyni měly fígl, vařená vejce poválely po tvrdém povrchu, aby se narušila skořápka a ta šla pak krásně dolů na první dobrou, ale ve finále stejně záleží na vejcích. Z deseti vajec vařených najednou se polovina může nechat oloupat parádně a z půlky ti můžou zůstat v celku je žloutky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Tady máte hudební videonávod. Je to sice určené pro Velikonoce, ale snad to vyhoví i teď

Zdroj: https://www.y­outube.com/wat­ch?v=0mjRQJmDa­hI

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… řeknu ti můj postup:
„Dal bych si vajíčka na tvrdo!“ a pak čekám, až mi je manželka naservíruje …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Midoc

Čerstvá vejce se nemají vařit, nejdou oloupat. Čerstvá vejce se upravují na jiný zpusob. Pro vaření je lepší si koupit dražší vejce, ty budou v obchodě ležet dlouho.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1166 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek