Odpoveď byla označena jako užitečná
Z odkazu zjistíte rozdíl mezi surovinami a výrobním postupem.
"Whisky nebo whiskey?
Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.
Vodka
Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."
atd.
Více podrobností odkazu
https://destilaty.heureka.cz/poradna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/
–
„Vodka je líh (obvykle rektifikovaný na cca 96 % obj. alkoholu), zředěný
vodou a filtrovaný před naplněním do láhví; z hlediska surovinového
původu je to lihovina vyrobená z látek, jež obsahují škrob nebo přímo
cukr, což mohou být např. žito, pšenice, kukuřice, proso, brambory, ale
i melasa, hroznový cukr získaný z révového vína, a dokonce i syrovátka
nebo dřevo. atd.“
http://profi.pernod-ricard.cz/zboziznalstvi/vodka/?age-verified=2a73ebba98
„Na výrobu dobré whisky potřebujeme tři základní suroviny,
s jejichž kvalitou roste a padá kvalita whisky. Těmito surovinami jsou voda,
ječmen a kvasinky. Tato trojice se týká hlavně skotských a irských
whiskey. Například pro výrobu americké whisky bývá použito více jak 50%
kukuřice. Kanadské whisky jsou zase nejčastěji vyráběné převážně
z žita.“
https://www.alkoholium.cz/jak-se-vyrabi-whisky-krok-za-krokem/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Pravá vodka se destiluje jen z pšenice a dál se nijak neupravuje. Whisky je mnoho druhů, destiluje se z kukuřice (americká), ječmenu a žita. Hlavní rozdíl je v tom, že whisky se nechává zrát zpravidla v dubových sudech.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit |
Vodka je čistý destilát z vykvašeného oblí. K výrobě kvalitní
vodky se používá pouze pšenice. Ty levnější vodky se vyrábějí
i z řepy a brambor.
Whisky bývá vícekrát destilovaná, Pravá skotská se dělá z ječmeného
sladu, který je předem zauzován rašelinou. Od toho je také ta barva.
Zrání v dubových sudech je už jen třešničkou na dortu a v podstatě
neovlivňuje barvu výsledného produktu, ale jen dolaďuje chuť
2Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Jiří Bohumil
před 2753 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
režná se taky dělá z obilí a chutná úplně jinak než whiska
.-)…záleží na tom, kolikrát se „nápoj“ destiluje, jak je vstupní
produkt upraven a kde (v čem) zraje…vodka je v podstatě jen čistý
alkohol (proto je průhledná), zatímco whisky se vyrábí z např.
praženého ječmene a zraje v dubových sudech – odtud má barvu a
chuť…
Drape…když zraje v sudech po sherry, nebo bourbonu, tak asi nějakou tu
barvu vezme i ze sudu .-)
Upravil/a: Funna
0 Nominace Nahlásit |
Drap: „Zrání v dubových sudech je už jen třešničkou na dortu a v podstatě neovlivňuje barvu výsledného produktu, ale jen dolaďuje chuť“ Jsi vedle jak ta jedle. Právě zrání v dubových sudech určuje barvu a chuť. Jinak je každý destilát tohoto druhu bezbarvý.
Whiskey je nápoj chudých. Přepálené obilí… Zkouší to dohnat nějakým „zráním“ v sudech, aby to chytlo nějakou chuť (pryskyřice…).
Přepálené ovoce je o poznání lepší. Můžete se přít, můžete i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžete dělat.
:) :) :) :) :) :)
Drap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |