Pálenka a destilát je to samé, je to kořalka vzniklá destilací zkvašeného ovoce či jiných částí rostlin. To třetí mi připomíná pálenku míchanou s lihem tak, jak to dělá třeba Jelínek.
0 Nominace Nahlásit |
Jak zde již bylo naznačeno pálenka a destilát je jedno a to samé.
Podle suroviny z kterého se připravuje kvas dělíme pálenky (
destiláty)
na slivovice, třešňovice,višňovice, meruňkovice, broskvovice,
jablkovice( calvados),hruškovice, destiláty z vinných hroznů (koňaky),
whisky, obilné pálenky, borovičku, pravý rum, arrak, topinamburovou
pálenku, hořcovou pálenku, zvláštní druhy pálenk jako je mlátovice,
matolinovice.
Lihoviny jsou mixované nápoje ( již nedestilované) k jejichž mixu se používá
5.aromatické polotovary
Jenom velmi stručné shrnutí výroby sovětské (moskevské) vodky bez
detailů a podrobností zabere 10 oboustranně popsaných listů A 4.
Doplňuji:
Čerpáno z učebnice
Jiří Uher – DOC. ING.DR. Vratislav Grégr DrSC " Průmyslová výroba
lihovin".
Upravil/a: mosoj
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
destilát nevím, ale jestli srovnáš domácí pálenku a jelínka+ovocní desilát (sám jelínek neviděl ovoce ani z vlaku), poznáš rozdíl ;)
0 Nominace Nahlásit |
destilát a lihovina je to samé jen jinak pojmenované.Ovocný destilát je jen destilát s větším či menším podílem ovocných složek navíc.Pálenka je destilát většinou z ovoce.Opravím mosoje-pálenka z hr.vína je „brandy“ a jen z určitých oblastí(okolo Cognacu a blízkého okolí a navíc s certifikací ) má poctu nazývat se „koňakem“ Jinak podle chuti byste měl poznat kvalitní destilátu,ale to je individuální
0 Nominace Nahlásit |
Tak to tedy nevím – po všem se mi motá v tom nejlepším případě hlava. Takže je to jedno coc oc je, hlavně, že po tom neoslepnu.
0 Nominace Nahlásit |
Děkuji za vysvětlení rozdělení… Kdyby někdo věděl, zda lze poznat rozdíl v chuti, budu ráda- myslím, zda se dá poznat pálenka od lihoviny třeba tím, že to jedno je ovocnější, nebo tak něco… (Jelínka jsem jaktěživ nechutnala…)
mojitek : nesouhlasím že destilát a lihovina je jedno a to samé.
Učebnici klidně zapůjčím pokud tomu nevěříš.
Brandy = koňak a pod. To samé je o tom calvadosu a jablkovici. Místních
názvů je nepřeberně ale jsou to destiláty. Destilát je i ten líh co se
přidává do lihovin ale jako takové se lihoviny nepálí ( nedestilují),
pouze se míchají.
mosoj : těch učebnic jsem přečetl…a téměř v každé je to jinak.Oni se píšou kdejaké nesmysly.Třeba se chery/peach/ atd brandy uvádí i na klasickém likéru..A brandy je zhruba to co koňak,ale rozdíl jsem popsal.Je to to podobné jako s šumivým vínem a Šampaňským. Calvados je vlastně jablkovice,ano.Ale calvados jako takový musí mít neměnnou chuť,kdežto jablkovice od různých výrobců se může lišit chuťově,vzhledově..
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |