Avatar uživatele
ratava

Jaký je rozdíl mezi pálenkou, destilátem a lihovinou s ovocným destilátem?

… nejen co do případné kvality, ale jestli se dá rozdíl poznat i podle chuti…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Tom20 před 4467 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gepik

Pálenka a destilát je to samé, je to kořalka vzniklá destilací zkvašeného ovoce či jiných částí rostlin. To třetí mi připomíná pálenku míchanou s lihem tak, jak to dělá třeba Jelínek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Jak zde již bylo naznačeno pálenka a destilát je jedno a to samé.
Podle suroviny z kterého se připravuje kvas dělíme pálenky ( destiláty)
na slivovice, třešňovice,viš­ňovice, meruňkovice, broskvovice, jablkovice( calvados),hruš­kovice, destiláty z vinných hroznů (koňaky), whisky, obilné pálenky, borovičku, pravý rum, arrak, topinamburovou pálenku, hořcovou pálenku, zvláštní druhy pálenk jako je mlátovice, matolinovice.

Lihoviny jsou mixované nápoje ( již nedestilované) k jejichž mixu se používá

  1. jemný rafinovaný líh ( destilát)
  2. voda
  3. sacharosa a jiné druhy cukrů, cukerné sirupy
  4. drogy ( kořeny a oddenky,byliny, listy, květy, semena a plody, kůry a dřeva)

5.aromatické polotovary

Jenom velmi stručné shrnutí výroby sovětské (moskevské) vodky bez detailů a podrobností zabere 10 oboustranně popsaných listů A 4.
Doplňuji:
Čerpáno z učebnice
Jiří Uher – DOC. ING.DR. Vratislav Grégr DrSC " Průmyslová výroba lihovin".

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
huxa

destilát nevím, ale jestli srovnáš domácí pálenku a jelínka+ovocní desilát (sám jelínek neviděl ovoce ani z vlaku), poznáš rozdíl ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

destilát a lihovina je to samé jen jinak pojmenované.Ovocný destilát je jen destilát s větším či menším podílem ovocných složek navíc.Pálenka je destilát většinou z ovoce.Opravím mosoje-pálenka z hr.vína je „brandy“ a jen z určitých oblastí(okolo Cognacu a blízkého okolí a navíc s certifikací ) má poctu nazývat se „koňakem“ Jinak podle chuti byste měl poznat kvalitní destilátu,ale to je individuální

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Tak to tedy nevím – po všem se mi motá v tom nejlepším případě hlava. Takže je to jedno coc oc je, hlavně, že po tom neoslepnu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ratava

Děkuji za vysvětlení rozdělení… Kdyby někdo věděl, zda lze poznat rozdíl v chuti, budu ráda- myslím, zda se dá poznat pálenka od lihoviny třeba tím, že to jedno je ovocnější, nebo tak něco… (Jelínka jsem jaktěživ nechutnala…)

před 4467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

mojitek : nesouhlasím že destilát a lihovina je jedno a to samé. Učebnici klidně zapůjčím pokud tomu nevěříš.
Brandy = koňak a pod. To samé je o tom calvadosu a jablkovici. Místních názvů je nepřeberně ale jsou to destiláty. Destilát je i ten líh co se přidává do lihovin ale jako takové se lihoviny nepálí ( nedestilují), pouze se míchají.

před 4467 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mojitek

mosoj : těch učebnic jsem přečetl…a téměř v každé je to jinak.Oni se píšou kdejaké nesmysly.Třeba se chery/peach/ atd brandy uvádí i na klasickém likéru..A brandy je zhruba to co koňak,ale rozdíl jsem popsal.Je to to podobné jako s šumivým vínem a Šampaňským. Calvados je vlastně jablkovice,ano.Ale calvados jako takový musí mít neměnnou chuť,kdežto jablkovice od různých výrobců se může lišit chuťově,vzhledově..

před 4466 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek